Bucătărie de vară 01

Acest proiect de casă a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din octombrie 2014.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: cameră, baie, scară, terasă

Subsol: spaţii de depozitare, scară

O SCURTĂ DESCRIERE

Vă prezint în acest număr o bucătărie de vară pe care am căutat să o dimensionez cât mai aproape de nevoile fiecăruia dintre dumneavoastră. Deşi numim o astfel de anexă “Bucătărie de vară”, ea îşi găseşte utilitatea în tot timpul anului: de exemplu când se taie porcul de Crăciun, ne-am dori să avem o astfel de bucătărie unde să ne putem face toată treaba, iar în final să depozităm la rece în beci produsele rezultate, fără a fi nevoiţi să facem mizerie şi prin casă.

Apoi indiferent de anotimp ne dorim să mai facem câte un grătar afară, gospodinele să pregătească murături, dulceţuri şi alte produse conservate pentru iarnă, iar dacă vremea este extrem de rea, să ne retragem pentru servitul mesei în încăperea acestei bucătării.

Am gândit această încăpere puţin mai mare pentru a face loc şi unei zone de odihnă, taifas, sau pur şi simplu cameră de oaspeţi. Am dotat-o cu o mică toaletă pentru a scăpa de umblatul prin casă, iar subsolul completează în mod fericit destinaţia acestei construcţii.

Acest subsol poate părea mare la prima vedere cu cei 40mp utili ai săi, însă când îl avem şi îl folosim, după doar câţiva ani de dăm seama că este mic: avem nevoie de o cămară, avem nevoie de o cameră tehnică, iar odată cu trecerea timpului avem nevoie de un spaţiu de depozitare pentru lucrurile ce se tot adună în casă şi pe care nu mai avem unde să le ţinem.

Acest proiect a fost gândit pentru o situaţie particular în care terenul este în formă de L, bucătăria de vară find aşezată în colţul L-ului şi având două laturi oarbe spre vecini.

Atenţie! Am trecut la datele construcţiei o suprafaţă utilă de 80mp în care am inclus şi tereasa şi beciul.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Structura casei este realizată din cadre de beton armat şi zidărie, cu grinzi continue de fundaţii. Şarpanta este realizată din lemn uscat şi tratat.

Învelitoarea casei poate fi din ţiglă metalică cu acoperire de rocă vulcanică tip Gerard sau şindrilă bituminoasă tip TEGOLA. Terasa este placate cu piatră natural antiderapantă.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu piatră naturală antiderapantă în zonele umede. Pardoseala beciului poate fi din beton apparent sau covor PVC / linoleu.

Cu drag,

Arh Adrian Păun

7 Comments

Lasă un răspuns