01

Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din aprilie 2018.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: pridvor/terasă,  hol, cameră de zi, bucătărie, două dormitoare, baie, terasă

În dorința de a realiza o casă mică, având și câteva constrângeri legate de teren, am purces la realizarea acestui proiect pe care vi-l prezint în rândurile ce urmează.

Această casă are două dormitoare, o cameră de zi și o bucătărie ce dau spre terasa din spate, și un pridvor la intrare și spre latura din față, pentru frumusețe și pentru umbrire naturală în perioada caldă a anului.

Arhitectura acestei case este o combinație între arhitectura neoromânească și arhitectura tradițională românească. Din arhitectura tradițională am folosit volumetria casei, oarecum simplă, rectangulară, dar care are frumusețea ei datorită pridvoarelor/verandelor.

Din stilul neoromânesc am folosit detaliile decorative, anume, soclu, ancadramente de uși și ferestre, stalpii sculptași din lemn și cornișa. Stâlpii de lemn sunt ei înșiși un elemnt de simbioză între tradițional și neoromânesc: materialul este tradițional, însă forma este neoromânească!

ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ

Intrarea în casă este evidențiată de un pridvor românesc ce are și rol functional și estetic. Din holul generos de intrare ajungem în fiecare din încăperile casei. Bucătăria și camera de zi sunt grupate spre sud, cu ieșire fiecare pe terasă.

Dormitoarele sunt grupate spre nord, and deschidere către pridvorul de intrare în casă. În felul acesta se realizeză o deschidere a casei către exterior și grădină, nu numai prin vitraje, ci și prin circulații. Copii adoră asta!

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Funațiile casei sunt grinzi liniare de beton armat. Structura parterului este realizată pe cadre de beton armat. Şarpanta este realizată din lemn uscat și tratat.

Învelitoarea casei este din ţiglă ceramică sau metalică cu acoperire de piatră. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

Cu drag,

Arh Adrian Păun

Lasă un răspuns