Casa Ileana

Acest proiect de casă a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din decembrie 2014.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: hol, living, bucătărie cu loc de luat masa, camara, un dormitor, baie, scara, camera tehnică, cerdac, pridvor

Mansarda: hol, două dormitoare, baie, logie

Vă supun atenţiei un proiect de casă cu parter şi mansardă, gândită astfel încât parterul să fie zona principală de locuit, iar mansarda să fie folosită din când în când, pentru oaspeţi şi depozitarea lucrurilor de sezon.

ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ

Intrarea în casă este precedată de o zonă acoperită pentru umbrire şi protecţia împotriva intemperiilor. De-a lungul holului este organizată întreaga casă: aproape de intrare în stânga avem bucătăria cu locul de luat masa, apoi un dormitor matrimonial cu dressing, o baie, un spaţiu de depozitare în capătul holului ce poate fi şi cămară, un living cu terasă pe partea dreaptă a holului şi o scară centrală ce ne conduce către mansardă.

Bucătăria este în general zona în care ne petrecem marea majoritate a timpului şi am deschis-o către exterior cât mai mult pentru un control cât mai bun asupra spaţiului exterior. Din bucătărie putem ieşi în pridvor pentru a lua masa atunci când vremea ne permite.

Livingul este dotat cu o terasă în care pot fi aşezate ghivecele de flori, iar iarna poate fi închisă cu sticlă pentru a proteja aceste ghivece.

Există la parter şi o cameră tehnică în care se poate pune centrala termică, boilerul, gospodăria de apă şi altele.

Mansarda este un spaţiu care a pornit de la considerente practice, de folosire a spaţiului de sub acoperiş într-un mod cât mai eficient. Loggia este un mic gest adăugat din considerente estetice, pentru a nu limita povestea mansardei doar la practic şi util.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Structura casei este realizată din cadre de beton armat şi zidărie, cu grinzi continue de fundaţii. Şarpanta este realizată din lemn uscat şi tratat.

Învelitoarea casei poate fi din ţiglă metalică cu acoperire de rocă vulcanică tip Gerard sau şindrilă bituminoasă tip TEGOLA. Terasa este placată cu piatră naturală antiderapantă.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu piatră naturală antiderapantă sau gresie în zonele umede.

Cu drag,

Arh Adrian Păun

9 Comments

Lasă un răspuns