04

Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din iulie 2018.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: pridvor,  antreu, cameră de zi, bucătărie, cămară, , baie, terasă, cameră tehnică

Mansardă: hol, două dormitoare, baie.

În luna aprilie a acestui an v-am prezentat în revistă un proiect de casă mai mică, în stil tradițional combinat cu neoromânesc. Acum doresc să vă prezint o casă de aproximativ aceeași dimensiune în plan și în aceeași combinație de stiluri arhitecturale, da care devine mult mai mare prin transformarea și utilizarea podului în mansardă.

Planul intern al casei se modificată aproape complet, camerele devin mult mai generoase și apar în plus utilități noi: o cămară și o cameră tehnică.

Avantajul unei astfel de case este legat de utilizare eficientă  a spațiului construit, o astfel de casă ajungând să fie mai ieftină decât o casă Parter și Etaj având aceași suprafață desfășurată.

În plus dimensiunile volumetrice ale casei sunt mai reduse, făcând posibilă integrarea ei în mod firesc în zona rurală, evidențiindu-se doar prin frumusețe.

Stilul arhitectural este combinație de vechi și nou, de tradițional și neoromânesc. Stilul tradițional se regăsește in volumetria casei și în ideea de pridvor pe trei laturi. Stilul neoromânesc se regăsește în detaliile decorative (soclu, ancadramente, solbancuri, cornișă) în forma sculpturală a stâlpilor de lemn și a ușii de la intrare.

ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ

Pridvorul casei are rol atât funcțional cât și estetic, invitând către intrare, adăpostind și umbrind casa în zilele călduroase.

Urmează un antreu generos din care casa se deschide mai departe către camera de zi și bucătărie. Camera de zi se deschide către terasa din spatele casei, care la rândul ei se deschide către grădina casei.

La mansardă avem două dormitoare generoase și o baie comună.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Funațiile casei sunt grinzi liniare de beton armat. Structura parterului este realizată din cadre de beton armat. Mansrda respectiv șarpanta sunt realizate din lemn uscat și tratat.

Învelitoarea casei este din ţiglă ceramică. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

Cu drag,

Arh Adrian Păun

Lasă un răspuns