04

Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din octombrie 2018.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Demisol: hol, cămară, bucătărie, grup sanitar, hol, casa scării

Parter: hol, camera de zi, două dormitoare, baie

Fiecare casă are o poveste a ei, poveste care începe în cazul casei pe care doresc să v-o prezint în acest articol, undeva departe în trecut, în perioada interbelică, în urma cu aproximativ 100 de ani. Atunci demult, o familie de oameni înstăriți (domnul era ofițer în armata română) și-au construit o casă în Bușteni, o casă nici foarte mare nici foarte pretențioasă ca aspect, dar cu tușa unui arhitect priceput, o casă ce le oferea confortul necesar la vremea aceea.

Timpul a trecut, vremurile și oamenii s-au schimbat, iar casa a trecut prin naționalizare, moment, in care a fost împărțită în două apartamente, unul ce ocupă demisolul și parterul, iar celălalt la mansardă. Apartamentul din partea de jos  a casei a rămas în paragină timp de aproape zece ani, în urma dispariției proprietarilor, până când de curând și-a găsit un nou proprietar ce dorește nu doar să îndepărteze urmele lipsei de îngrijire, ci să redea casei strălucirea de odinioară, și chiar mai mult. În acest punct mi s-a dat și mie un rol în povestea acestei case (bănuiți care), rol pe care m-am străduit să mi-l îndeplinesc cât se poate de bine: rămâne la aprecierea dvs. dacă am reușit!

ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ

Datorită compartimentării existente și dorinței de a o păstra, a fost dificil să integrăm perfect funcțiunile unei locuri moderne (actuale), dar am reușit, împărțind zona de zi între cele două nivele.

La demisol avem două intrări în casă, una principală, pe ușa mică, ce ne conduce către miezul casei, și o intrare secundară către zona de beci și bucătărie. Bucătăria am decis să o lăsăm în partea de jos a casei pentru a îndepărta mirosurile și pentru a ieși afară pe terasă descoperită din fața casei, pentru servitul mesei.

În partea de sus a casei avem camera de zi, din care ajungem în cele două dormitoare și în baie.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Casa existentă va suferi un process de consolidare ce va presupune hidroizolații la pereții demisolului, refacerea unor pardoseli, înlocuirea tâmplăriei de uși și ferestre, plus aplicarea noilor elemente decorative pe fațade.

Învelitoarea casei este din ţiglă ceramică. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

Cu drag,

Arh Adrian Păun

Lasă un răspuns