01

Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din martie 2017.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: pridvor, antreu, casa scarii, camera de zi, bucatarie, birou,  două dormitoare, baie, terasă

Subsol: scara de acces, hol, garaj pentru două maşini, depozitare, cămară, cameră tehnică

Pentru mine cred că va fi cel mai greu să-mi proiectez o casă, pentru că fiecare proiect pe care îl realizez mă încântă, mă face sa-mi doresc şi eu o astfel de casă, mă imaginez locuind în ea şi acest gând mă umple de fericire!

Vă prezint un nou proiect de casă medie ca şi dimensiuni, proiectată pentru un client şi pe care mi-aş dori-o şi eu datorită design-ului, funcţiunilor şi versatilităţii.

În linii generale este o casă parter cu patru camere ce se încadrează într-o suprafaţă destul de mică şi la care am adăugat un subsol. De aici începe povestea cea frumoasă: subsolul este foarte generos şi contrar părerilor răspândite în piaţă, nu costă aşa de mult. De fapt costă cam o treime faţă de costurile pentru un parter, cu condiţia să-l facem sub casă. Din păcate prea puţini constructori ştiu să facă un subsol uscat şi din cauza asta au răspândit vorba că “e scump”.

La această casă pe parter mai avem şi un pod care este accesibil pe o scară normală. Acest pod se poate transforma foarte uşor într-o mansardă locuibilă sau într-un spaţiu de depozitare şi am dublat practic suprafaţa locuibilă doar cu costurile unei scări şi a unei termoizolaţii în pod.

Ce ziceţi, vă doriţi şi dvs o asemenea casă?

ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ

Intrarea în casă se realizează printr-un pridvor la care se ajunge urcând câteva trepte, pentru a scade costurile de construcţie (ale beciului) şi a avea ferestre la beci.

Urmează un hol cu casa scării, spre beci şi spre pod, după care intrăm in “apartamentul” de la parter. Camera de zi şi bucăcăria comunică foarte bine intre ele şi cu terasa, biroul este de asemenea legat de terasa, iar dormitoarele şi baia sunt separate în zona de noapte.

Subsolul cuprinde un garaj pentru două maşini, camera tehnică, o cămară şi o depozitare, toate destul de generoase.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Structura parterului şi subsolului este realizată pe cadre de beton armat şi zidărie eficientă termic. Şarpanta este realizată din lemn uscat şi tratat.

Învelitoarea casei poate fi din ţiglă ceramică sau ţiglă metalică cu acoperire de piatră. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

Cu drag,

Arh Adrian Păun

8 Comments

 • Nina Ursu spune:

  Buna seara, casa este o minunatie! Felicitari! Imi palce mult! Am un teren de 164 mp cu casa construita din anul 1945. As dori sa construiesc o astfel de casa. Credeti ca se preteaza la terenul pe care il am?
  Cu stima,
  N.Ursu

 • Razvan spune:

  Buna ziua,

  Din poze, casa pare sa aiba un etaj (deasupra usii) plus o zona destul de mare la mansarda, fara niciun geam. Este corect ce zic? pentru ca nu apare in descriere. Cum ati vedea compartimentata zona de etaj?

 • Bogdan Costin spune:

  Buna ziua,

  As dori sa construiesc o casa stil mediteranea in Iasi (zona Galata), aproximativ 9m x 8m (~72mp), P+M.
  Studiul geotehnic impune o fundatie de minim 1.5 metri de la CTA pentru fundatiile exterioare.
  Diferenta de nivel este de 1metru

  Aveti idee cam care ar fi diferenta de costuri daca as opta pentru subsol (partial sau total)?
  As opta pentru varianta cu cadre – costurile ar fi mai mari?

  Multumesc

  • admin-QAZ325Q spune:

   Buna ziua,

   in situatia dvs puteti sa va faceti subsol fara probleme, diferenta de cost fiind foarte mica. vis-a-vis de costuri, cel mai bine va poate raspunde un constructor.

   Cu stima,
   Adrian

 • Cojocar Valentina spune:

  Ati spun in alte comentarii ca pretul ar fi de 400 euro/mp la cheie. Acest pret se inmulteste cu Suprafata construita din detaliile proiectului? Sau suprafata desfasurata?
  Proiectul este gratuit daca construim cu dumneavoastra? Si cat ar costa daca ar fi sa construim cu dumneavoastra dar dupa un proiect nou?

  • admin-QAZ325Q spune:

   Buna ziua,

   preturile mentionate au o data la care au foat precizate; intre timp piata a mai crescut si pretul a crescut si el. Alte detalii pe email personal.

   Adrian

Lasă un răspuns