03

Acest proiect de casă în stil tradiţional a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din noiembrie 2016.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: un magazine, un birou, un depoyit, o bucătărie, o sală de mese, o baie şi două pridvoare;

Vă prezint în acest număr un proiect mai deosebit, anume transformarea unei anexe cu rol de depozitare, într-o clădire complementară unei pensiuni, prin mărirea numarului de funcţiuni existente şi prin adăugarea de funcţiuni noi.

Anexa iniţială era pur şi simplu o construcţie fără nici o arhitectură care să exprime ceva frumos. Transformarea acesteia într-o clădire în stil tradiţional a fost un proces lung şi anevoios, dar încununat de succes.

În noua anexă s-a dorit încadrarea unor funcţiuni publice de comerţ şi alimentaţie orientate către zona de acces şi public. Magazinul este una din funcţiunile cheie prin care se doreşte deschiderea către un public mai larg cât şi pentru clienţii pensiunii. A doua funcţiune importantă este sala de mese ce poate adăposti un număr destul de mare de clienţi, în corespondenţă cu o bucătărie de vară exterioară acestei anexe.

Prin stilul arhitectural tradiţional folosit am căutat să leg această clădire de zona rurală în care se află amplasată şi să aduc şi ceva din specificul clădirilor vecine de valoare.

ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ

Există trei intrări în această anexă, două dedicate publicului, spre magazin şi spre sala de mese, şi una separată dedicată primirii de mărfuri.

Fiecare din funcţiunile publice poate funcţiona independent, dar fiecare din ele ale legătură cu depozitul de mărfuri.

Bucătăria este suficient de mare pentru a putea funcţiona şi independent de restul pensiunii, putând să susţină sala de mese adiacentă.

Sala de mese şi bucătăria vor fi punctele de atracţie deoarece clienţii vor fi învăţaţi să gătească reţete speciale şi să servească mâncăruri alese!

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Structura parterului este realizată din zidărie de cărămidă şi schelet din dulapi de lemn (construcţie tradiţională).

Învelitoarea casei poate fi din ţiglă ceramică sau ţiglă metalică cu acoperire de piatră. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

Cu drag,

Arh Adrian Păun

Lasă un răspuns