01

Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din aprilie 2017.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: pridvor, antreu, casa scarii, camera de zi, bucatarie, birou,  două dormitoare, baie, terasă

Etaj 1: casa scarii, antreu, camera de zi, bucatarie, birou,  două dormitoare, baie, terasă

Subsol: scara de acces, hol, garaj pentru două maşini, depozitare, cămară, cameră tehnică

Vă prezint în acest articol un duplex (o casă cu două apartamente). În acest caz vorbim despre un duplex în care apartamentele sunt situate unul peste celălalt, şi nu unul lângă celălalt cum se obişnuieşte cel mai adesea în construcţiile noi.

Acest mod de aşezare a apartamentelor într-o locuinţă comună a fost foarte mult folosit în perioada interbelică, putând găsi o mulţime de case de acest fel în Bucureşti şi în ţară.

În perioada postrevoluţionară acest mod de construire nu a mai fost atât de mult folosit, probabil din cauza unei transformări în conştiinţa oamenilor, dar el îşi păstrează farmecul şi avantajele în continuare.

Unul dintre avantajele la care doresc să mă refer ţine de meseria mea de arhitect: acest mod de aşezare a apartamentelor îmi permite să creez o imagine mai frumoasă, mai spectaculoasă a faţadelor, faţă de cealaltă variantă care mă limiteză datorită simetriei ce apare inevitabil. În felul acesta după cum obsevaţi, pot trata faţadele ca pentru un singur volum, fără simetrii, cu elemente care trezesc interesul şi creează frumuseţe pe fiecare latura a casei, diferite şi în acelaşi timp unitare.

Un alt avantaj îl reprezintă împărţirea spre utilizare a spaţiilor interioare: la buna înţelegere între proprietari, unuia îi poate reveni un spaţiu mai mare la subsol, iar celuilalt în pod, în funcţie de nevoile fiecăruia.

ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ

Intrarea în casă se realizează printr-un pridvor la care se ajunge urcând câteva trepte, pentru a scade costurile de construcţie (ale beciului) şi a avea ferestre la beci.

Urmează un hol cu casa scării, ce devine în acest proiect un spaţiu comun pentru toţi locatarii, din care intrăm in apartamentele de la parter şi etaj.

Apartamentele au aceaşi configuraţie: camera de zi şi bucăcăria comunică foarte bine între ele şi cu terasa, biroul este de asemenea legat de terasa, iar dormitoarele şi baia sunt separate în zona de noapte.

Tot din casa scării se poate ajunge la subsol şi la pod, casa scării fiind practic coloana vertebrală a clădirii.

Subsolul cuprinde un garaj pentru două maşini, camera tehnică, o cămară şi o depozitare, toate destul de generoase.

Podul este un spaţiu de depozitare, dar poate fi transformat şi în zonă locuibilă, cu mici schimbări.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Structura subsolului, parterului şi etajului este realizată pe cadre de beton armat şi zidărie eficientă termic. Şarpanta este realizată din lemn uscat şi tratat.

Învelitoarea casei poate fi din ţiglă ceramică sau ţiglă metalică cu acoperire de piatră. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

Cu drag,

Arh Adrian Păun

One Comment

Lasă un răspuns