Acest proiect de vilă a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din noiembrie 2013.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: hol, living, bucătărie şi loc de luat masa, grup sanitar, casa scarii, depozitare

Etaj: hol, dormitor matrimonial cu dressing şi baie dedicate, două dormitoare, baie, balcoane

Luna noiembrie este o lună despre care cei mai mulţi dintre noi nu avem prea multe să spunem. Vremea rece a început să se facă simţită, dar zăpada nu a venit încă. Ne zgribulim, ducem dorul soarelui călduros şi ne facem planuri pentru Crăciun, dorindu-ne ca timpul să treacă cât mai repede. Şi pentru că suportăm greu primele semne ale venirii iernii, încerc să vă aduc puţină căldură în suflete prin casa pe care v-o propun, o casă în stil neogotic.

ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ

Stilul acestei case se caracterizează prin cîteva elemente distincte: folosirea unor pante mari de acoperiş; spaţiul de sub acoperiş este locuibil; prezenţa lucarnelor şi a bovindourilor; arcul frânt; ancadramente şi elemente de decor specifice (finiaţii, foaia de trifoi, etc) .

Accesul în casa propusă se realizează printr-un pridvor acoperit, pentru a proteja de intemperii zona din faţa uşii. Din holul parterului putem apoi accesa livingul, bucătăria cu locul de luat masa şi grupul sanitar de servici. Sub scară există un spaţiu de depozitare. Livingul este nucleul central al casei, oferind o foarte buna vizibilitate către exterior şi avînd deschidere către terasa din spatele casei.

Bucătăria împreuna cu locul de luat masa crează un al doilea nucleu al vieţii casnice, fiind destul de generoase şi foarte bine echipate: există o debara pentru depozitarea alimentelor, un spaţiu dedicat combinei frigorifice, iar blatul de lucru al bucătăriei se întoarce către locul de luat masa, devenind loc pentru micul dejun.

La etaj avem trei dormitoare, unul pentru părinţi şi două pentru copii, o baie dedicată părinţilor şi o baie pentru copii. Aceste încăperi sunt aşezate direct sub acoperiş, creând un farmec aparte, specific acestor case.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Structura parterului este realizată din cadre de beton armat şi zidărie portantă, cu grinzi continue de fundaţii. Pereţii etajului mansardat sunt din zidărie iar şarpanta acoperişului este din lemn.

Pereţii sunt termoizolaţi la exterior cu un strat de 10cm de polistiren expandat, apoi sunt acoperiţi cu cărămidă aparentă. Învelitoarea casei este din ţiglă ceramică. Soclul, accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu duşumea de lemn în zonele uscate şi cu piatră antiderapantă în zonele umede.

Sper că v-a plăcut acestă casă şi v-a încălzit măcar un pic!

Cu drag,

Adrian

One Comment

  • Matei Andrei spune:

    Buna ziua,

    Va urmaresc cu drag proiectele, m-ar interesa sa stiu cat ar costa acest proiect si cat ar costa constructia casei, daca se poate un pret estimativ la rosu si la cheie.

    va multumesc,

Lasă un răspuns