01

Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din octombrie 2016.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: un pridvor, un hol, o cameră de zi, o bucătărie + dinning, o cămară/depozitare, un dormitor, o baie, o terasă

Cu toţii ne dorim o casă a noastră, ne gândim cam cât de mare să fie şi ce să conţină, apoi ne uităm la banii pe care îi avem şi ne oprim. Ne oprim deoarece celor mai mulţi dintre noi le este greu să împace dorinţa cu putinţa, iar dorinţa este de foarte multe ori exagerată deoarece credem că o casă trebuie neapărat să fie mare, să încapă în ea copii şi nepoţii, dar în primul rând să avem noi spaţiu suficient.

În cele mai multe cazuri însă copii nu prea sunt, iar cand sunt ne lasă să aşteptăm exagerat de mult până de aduc un nepot acasă, iar de stat cu noi nici nu se mai gândesc după ce au scăpat de acasă.

Există însă şi oameni mai calculate care gandesc şi calculeză correct, oameni care îşi doresc o căsuţă pentru ei şi nevoile lor. Este şi cazul acestui proiect pe care vi-l prezint mai jos, o casă pe parter cu un dormitor. Speţiile sunt potrivte ca şi dimensiune, oferind tot confortul necesar pentru o familie de matură.

Acoperişul a fost înălţat pentru a se crea un spaţiu suplimentar care la nevoie se poate transforma în orice: dormitoare, spaţiu de depozitare, etc. Accesul la acest pod a fost gândit printr-un chepeng cu scara telescopică, din holul principal al casei.

ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ

Intrarea în casă este marcată de un pridvor ornamentat cu coloane în stil neoromânesc pentru a crea o impresie furmoasă chiar de la intrare. Din hol avem acces către toate încăperile; zona de zi formată din living şi bucătărie orientate spre spatele casei, iar dormitorul orientat spre faţa casei.

Bucătărie este agrementată cu un bovindou, care ne crează un spaţiu interior plăcut şi un accent architectural pe faţadă. În living avem un şemineu.

După cum observaţi, câteva gesturi au făcut dintr-o casă aparent banală şi mică, o capodoperă arhitecturală şi o locuiţă confortabilă.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Structura parterului este realizată pe cadre de beton armat şi zidărie eficientă termic. Şarpanta este realizată din lemn uscat şi tratat.

Învelitoarea casei poate fi din ţiglă ceramică sau ţiglă metalică cu acoperire de piatră. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

Cu drag,

Arh Adrian Păun

3 Comments

Lasă un răspuns