04

Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din decembrie 2018.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: pridvor, hol, camera de zi, bucătărie, baie, cameră tehnică, scară, terasă

Etaj I: trei dormitoare , trei băi

A venit și luna decembrie, luna sărbătorilor și a cadourilor, a familiei și a bucuriilor! Cu toții așteptăm cu nerăbdare Crăciunul, bucuria și liniștea pe care acesta le aduce cu sine, cadourile pe care le dăruim și le primim, masa în familie, vizitele pe la cei dragi, colindele și zăpada!

Unde oare mai este zăpada din copilărie? Ne aducem aminte de troienele de zăpadă pe care ne urcam pentru a ne da cu sania sau a ne construi cetăți imaginare din care să aruncăm cu bulgări, ghețușul pe care ne dădeam până ne înghețau picioarele și toate celelalte ale iernii.

Este greu să aducem acele vremuri înapoi, însă am să fac o încercare în sens arhitectural spre acele vremuri de odinioară și chiar mai îndepărtate.

Cu proiectul pe care vi-l prezint în acest număr aș vrea să vă introduc într-o lume care acum pare desprinsă din povești, dar care a existat odată, in trecut, când troienele erau cat casa, iar oamenii umblau cu săniile. Este vorba de un proiect în stil neoclasic, un stil arhitectural din secolul XVI si reactualizat in secolul XIX, un stil ce încă se mai folosește în America, cel puțin pentru proiecte rezidențiale, cu destul succes.

Proiectul pe care vi-l prezint nu este foarte mare, deși cuprinde funcțiuni care îi conferă tot confortul necesar. Felul în care sunt dispuse funcțiunile mi-au dat un imbold suplimentar pentru a vă propune acest proiect de sărbători. La etaj avem trei dormitoare, fiecare cu baia lui dedicată! Acest lucru m-a făcut să-mi imaginez această casă situată undeva la munte la peste 1000m altitudine, unde de sărbători se pot strânge 2-3 familii de prieteni pentru a petrece sărbătorile împreună. Iar dacă mai avem și o pârtie în apropiere, tabloul este complet!

ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ

La Parter avem un hol de intrare, o camera de zi destul de generoasă, o bucătărie, un grup sanitar și o camera tehnică, iar în spatele casei există o terasă generoasă cu acces din camera de zi.

La etaj avem trei dormitoare, fiecare cu baia lui cu acces direct din dormitor.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Funațiile casei sunt de tip grinzi liniare de beton armat. Structura parterului și a etajului sunt realizate din cadre de beton armat. Mansarda este realizată din lemn uscat și tratat.

Învelitoarea casei este din ţiglă ceramică. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

 

 

Cu drag,

Arh Adrian Păun

3 Comments

Lasă un răspuns