01

Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din decembrie 2016.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: antreu, hol, bucatarie, sala de mese, birou, două grupuri sanitare, două dormitoare, o baie, o scară pentru acces la etaj, un pridvor şi o terasă;

Etaj: cameră de zi, dinning, conservatory, trei dormitoare, o baie, trei logii;

Vă prezint în acest articol un alt proiect de transformare a unei clădiri ce fusese construită la roşu şi care se îndrepta spre un final lipsit de măreţie atunci cand am cunoscut-o (vedeţi imeginile alăturate).

Este vroba de o clădire mai mare decât cele pe care le prezint de obicei în această revistă, dar modalitatea de abordare şi stilul arhitectural sunt foarte aplicabile la orice dimensiune, ele fiind cele pe care doresc să le urmăriţi şi apreciaţi.

Casa iniţial arăta ca un buncăr german din care mai lipsea doar o mitralieră la singura fereastră dinspre stradă, pentru ca tabloul să fie complet. Din laterale parcă se mai îndulcea puţin imaginea, iar în spate parcă devenea altă casă.

Eu am încercat să diminuez discrepanţele şi să armonizez aspectul general, realizând chiar şi câte un mic accent pe fiecare faţadă, astfel încât imaginea generală a casei să fie plăcută şi atrăgătoare.

Stilul arhitectural folosit este stilul nostru naţional, anume neoromânescul, pe care l-am temperat în expresie pentru o ingrare cât mai potrivită în context. Am realizat o terasă acoperită în faţa casei cu arcade neoromâneşti, am făcut un pridvor acoperit la intrarea din lateral, am făcut un acoperiş mult mai frumos peste casă şi am creat câteva balconaşe ca accent estetic pe faţade.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Structura parterului şi etajului este realizată pe cadre de beton armat şi zidărie eficientă termic. Şarpanta este realizată din lemn uscat şi tratat.

Învelitoarea casei poate fi din ţiglă ceramică sau ţiglă metalică cu acoperire de piatră. Accesul în casă, cerdacul şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

Cu drag,

Arh Adrian Păun

Lasă un răspuns