IMG_6133

Într-una din zilele trecute am mers în zona Bulevardului Dacia pentru a face câteva fotografii la casele din lotizarea Ioanid (Parcul Ioanid) şi am aruncat o privire şi pe străduţele din zona unde am descoperit câteva case extraordinare, iar în articolul de faţă voi face referire la cele de pe strada Alexandru Philippide. Sunt acolo câteva case ce merită toată atenţia!

Am văzut la aceste case, diferite între ele, două elemente de decor / arhitectura comune, iar în acest articol am să vă vorbesc despre unul anume, arcada neoromânească. Este un element pur românesc, al cărui simbolism nu îl cunosc şi despre care doar am o părere că a fost generat din combinarea a două elemente distincte: arcadele trilobate foarte plate ce le întâlnim la culele olteneşti, şi ocniţele decorative de pe friză.

Mai departe vă prezint câteva exemple de arc neoromânesc:

Aeroportul Otopeni are acel acoperiş în valuri deoarece arhitectul a preluat acest element de arhitectură neoromânesc şi la interpretat făcând din el un acoperiş, ca o indicaţie a specificului local / românesc:

Aeroportul Otopeni

Aeroportul Otopeni

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533