Într-o trecere rapidă prin satul Țigănești din județul Teleorman, atenția mi-a fost atrasă de biserica satului datorită frumuseții și a unor particularități: este o biserică în întregime zidită din piatră cum nu prea se găsesc la noi în țară, are cupolele turlelor în formă de ceapă (este o formă rusească ce se mai găseste prin zona Moldovei ca o influență a vecinilor de la răsărit, însă credeam că lipsește cu desăvârșire în sudul țării) și are alături un paraclis de vară ce am descoperit că este și capelă mortuară pentru familia ctitorului, moșierul Capră.
Biserica a fsot construită între 1909 și 1910 după proiectul arhitectului Cristofi P. Cerchez (am găsit această informație pe internet, dar până să știu acest lucru eu deja i-o atribuisem lui Cerchez datorită unui element decorativ/arhitectural observat la Paraclisul de vară, anume decorația vegetală de la arcade, decoarție pe care o mai regăsim la vila proiectată de acesta și aflată în chiar fața intrării Palatului Cotroceni!).
Mai jos vă prezint câteva imagini cu biserica și paraclisul, cu mențiunea că într-un loc neștiut de nimeni, cineva s-a străduit să construiască ceva ce rămâne valoros mulți ani după ce ctitorii au disparut!
2 comentarii
O biserica boiereasca, intr-adevar! Oare a existat sticla la gemlicurile inguste ale turlelor? Arata cam „neterminate”, dar constructia e frumoasa oricum.
Cred că sunt simple firide (ferestre false) cu rol ornamental. Apar pe multe clădiri neoromânești și sunt preluate din vechiul stil moldovenesc. De altfel, biserica aceasta e într-un stil neoromânesc aparte, preluând foarte multe elemente din stilul moldovenesc: contraforții, structura supraînălțată, lipsa pridvorului, cupolele-bulbi ca în Basarabia (rusești). Tocmai ăsta este rolul stilului neoromânesc: de a unifica regiunile țării. De-asta vedem catedrale neoromânești în Sibiu și Timișoara (cu multe elemente preluate de peste Carpați) sau această biserică cu elemente moldovenești în mijlocul Munteniei.
Comments are closed.