DSCF8063

Prin amabilitatea d-nei Mihaela Pana din Piitesti, am primit imagini cu o casa monument din caesta localitate, anume casa Aron Baiulescu.

Aceasta casa a fost construita in 1875 pentru Aron Baiulescu, mare prorietar si comerciant de cherestea. Dupa nationalizarea din 1950 a avut mai multe functiuni publice, iar din 1983 a fost sediul Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Stilul arhitectural al acestei case este „Italienate”, un termen foarte intalnit in arhitectura americana dar foarte putin cunoscut la noi, probabil si datorita putinelor exemple de case construite in acest stil in Romania. Daca as traduce acest termen, i-as spune in romana, neorenascentism italian.

Cateva cuvinte despre stil: este un stil eclectic (amestec de stiluri) in care predomina neoclasicismul (pilastrii si coloane neoclasice, bosajul solclului si al fatadelor, frontoanele triunghiulare ale ferestrelor) si barocul (acesta se observa la frontonul de deasupra logiei cu coloane, la ancadramentele ferestrelor, la ancadrmentul usii si la designul/tamplaria usii de intrare).

Stilul Italienate vine in plus cu cornisa cu acel elemente din lemn frumos sculptate triunghiulare si panourile decorate dintre ele, si cu elementul turn, evidentiat mai ales deasupra intrarii principale (mai exista si sugestia de turn de deasupra logiiei).

Sper sa va placa aceasta casa si sa nu o „ratati” la trecerea prin Pitesti!

Adrian P

About admin-QAZ325Q

One Comment

0742 081 533