DSC_0481

Casa cu lei a aparţinut unui negustor armean bogat, Dicran Emirzian, şi a fost construită între anii 1895 şi 1898 după planurile arhitectului Ion Berindei. Numele clădirii provine de la existenţa celor patru lei sculptaţi care tronează pe coloanele imobilului. Casa cu lei este construită în stilul neorenaşterii italiene („Italienate” în engleză), un stil arhitectural ce a reactualizat stilul renascentist la sfârşitul secolului XIX, şi care la noi în ţară nu a fost foarte mult folosit. Această clădire este deci cu atât mai importantă, fiind unul din foarte puţinele exemple de stil neorenascentist din România.

Casa cu lei a fost folosită drept locuiţă, apoi în anii ’50 a fost naţionalizată. În anii ’80 a suferit un amplu proces de restauare şi a fost folosită drept restaurant până în primii ani de după revoluţie. Acum imobilul este inchis, necesitând ample lucrari de reparaţii şi renovare.

Puteţi afla mai multe despre povestea acestei case de aici.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533