Casa „George Radu Melidon”, Roman

DSC_0486

Într-o scurtă vizită prin Roman am fotografiat câteva clădiri dintre care vă prezint în acest articol Casa „George Radu Melidon” cunoscută şi sub numele de Casa Ioachim şi care acum adăposteşte biblioteca municipală.

Această casă este situată pe artera principală a oraşului, pe DN 85 ce vine de la Bacău şi duce mai departe către Iaşi şi Suceava, aşa că dacă sunteţi în trecere prin oraş nu aveţi cum să vă scape! A fost renovată de curând şi pusă în valoare (am observat şi alte clădiri importante ale oraşului că sunt în proces de renovare sau renovate – BRAVO primarului!).

Clădirea a fost construită în 1864 de Vasile Ioachim şi pictată se pare de meşteri veneţieni.

Stilul arhitectural este unul mai puţin întâlnit în ţara noastră, anume stilul neorenascentist italian (îl gasiţi în limba engleză sub numele de „Italienate”). Este un stil arhitectural renascentist (anii 1500) reactualizat în a doua jumătate a secolului XIX, şi care are câteva particularităţi italiene (există şi stil neorenascentist spaniol, francez, şi englez). Pentru stilul neorenascentist în general distingem frontonul triunghiular de pe faţada de la strada principală, şi sugestia de frontoane folosite ca ancadramente deasupra ferestrelor, de forma triunghiulară şi în arc de cerc. Ca spirit italian în acest stil distingem turnul „campanila” aşezat într-o parte a compoziţiei. Soclul proeminent, panourile decoartiv-vegetale, bosajele de la colţuri şi cornişa întregesc compoziţia arhitecturala într-o manieră elegantă şi prestantă.

 

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533