IMG_4649

În Piaţa Romană, vis-a-vis de intrarea în ASE, se află o vilă superbă în stil neoromânesc ce a fost construită pentru pictorul Gheorghe Petraşcu după planurile arhitectului Spiridon Cegăneanu în anul 1913. De fapt clădirea este formată din trei case/apartamente reunite în acelaşi volum, câte una pentru fiecare frate (Nicolae, Gheorghe şi Cosntantin).

Sunt de remarcat decoraţiile în ceramică smălţuită (arhitectul a fost discipol al lui Ion Mincu), ancadramentele de uşi şi ferestre aflate într-o ierarhie (cele de la bulevard sunt mai elaborate decât cele din spate – Str Căderea Bastiliei) şi acoperişul lucrat ca operă de artă în sine. Stilul neoromânesc este combinat cu stilul neoclasicist ce încă era la modă, de unde şi senzaţie de ecletism (amestec de stiluri arhitecturale). Cu toate acestea, decoraţiile sunt foarte clar în stil neoromânesc, ele dând caracter casei. Clădirea a fost restaurată în anii „90 (arh Al. Beldiman).

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533