IMG_2485

Vă prezint în acest articol o casă deosebit de frumoasă în stil neoromânesc din Târgu Jiu,  casa Grigore Iunian, o casă pe care am fotografiat-o cu aproximativ doi ani în urmă şi care mi-a fost readusă în atenţie de către un client dezamăgit că nu găseşte mai multe imagini şi mai clare cu această casă.

Grigore Iunian (1882-1939) a fost un om politic român, care în 1932 a înființat Partidul Radical Țărănesc, mare parte din viaţă trăind şi activând în Târgu Jiu.

Casa ce-i poartă numele şi care în prezent adăposteşte Biblioteca „Tudor Arghezi” din centrul oraşului Târgu Jiu, a fost construită în perioada interbelică după planurile arhitectului gorjean Iulius Doppelreiter (1878 –1948). „Deşi studiază la Viena, stilul său arhitectural este cel neoromânesc, născut din tradiţiile caselor gorjene,cu tindă însorită, cu balcoane sub cupole peste caturi, plăcute la vedere şi atrăgătoare.”

Casa Grigore Iunian face uz de tot acest repertoriu, cu accent pe elevaţiile din piatră folosită în aproape tot registrul decorativ: soclu, ancadramente, balustrade, coloane, cornişe, fiecare dintre aceste elemente cuprinzând mai mult de un model (de exemplu urmariţi coloanele de piatră şi veţi observa mai multe modele) dar toate armonios combinate şi toate aparţinând aceluiaşi stil neoromânesc.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533