IMG_8967

Vă prezint în acest articol o casă pe care am descoperit-o cu totul întâmplător într-un sat în apropiere de Videle. Casa este nefolosită de mai mulţi ani şi într-o stare de degradare destul de avansată, ceea ce v-ar face pe mulţi dintre dumneavostră să nu-i acordaţi atenţie. Cu toate acestea eu cred că merită atenţie deorece este un caz special şi am să vă explic de ce anume.

Sunt multe detalii ale casei ce m-au făcut să o încasdrez în stilul neoromânesc atunci când am privit-o de la distanţă. Aceste detalii sunt volumetria casei cu elementul ce sugerează un turn aşezat frumos în stânga (o compoziţie volumetrică reuşită), acoperişul cu pante mari ce se îndulcesc spre poale, căpriorii ornamentali şi decoraţia cu ocniţe de la cornişă (partea superioară a pereţilor aflată imediat sub acoperiş).

În afară de aceste detalii observăm însă uşa de la intrare în stil art nouveau (un stil artistic de la inceputul secolului XX ce foloseşte liniile curbe): tot ansamblul uşii de la intrare este încadrat într-un arc de cerc larg, apoi mai observăm la ferestrele de lângă uşă o decoraţie în linii curbe. Deauspra ferestrelor simple de la parter observăm câte un grup de trei ferestruici ce sunt de asemenea în stil art nouneau şi la fel ferestrele de la etajul turnului au ochiurile de geam împărţite cu şprosuri în linii curbe.

După părerea mea această casă este în stil neoromânesc deviat spre art nouveau şi acest lucru o face specială.

Ultimile imagini sunt foarte recente: am observat că au fost curăţate burienile din jurul său şi a fost pus un gard, ceea ce mă face să cred că acum are un stăpân. Aş fi foarte bucuros să o văd renovată şi utilizată!

Mai cunosc şi alte case în stil neoromânesc deviate spre alte stiluri arhitecturale fără ca această deviere să le răpească din frumuseţe. Cu timpul am să vă mai prezint astfel de case.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533