Casa memorială Nicolae Grigorescu din Câmpina

DSC_0235

Casa memorială Nicolae Grigorescu de la Câmpina este o casă-muzeu din orașul Câmpina , în care a trăit și pictat Nicolae Grigorescu (1838-1907). Casa originală a fost distrusă de un incendiu, însă a fost reconstituită între anii 1954-1955, iar muzeul memorial a fost pus la dispoziţia publicului începând cu anul 1957.

De o aparentă discreţie, această clădire reuşeşte să atragă privirile prin câteva detalii armonioase. Exteriorul casei este dominat de terasa de lemn care se întinde pe toată lungimea etajului, imprimându-i un aer cald și intim și amintind de foișoarele caselor țărănești românești. Balustrada acestei terase şi modul de aşezare a stalpilor sunt extraordinare, în momentul în care le priveşti cu atenţie.

Muzeul adăposteşte o serie de lucrări remarcabile ale artistului, în cadrul iniţial în care se aflau.  Atmosfera învăluie pe vizitator de la primii pași în casă și îl urmărește mult timp după ce a părăsit-o.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533