IMG_9827

Într-o scurtă vizită pe care am facut-o în Galaţi în luna ianuarie, am „descoperit” câteva case deosebit de frumoase dintre care v-am prezentat deja Palatul Copiilor. Ulterior am mai căutat informaţii pe net despre Galaţi şi am descoperit că sunt multe clădiri extraordinar de frumoase în stil neoromânesc şi în alte stiluri istorice. Sper să mă reîntorc şi să am mai mult timp la dispoziţie.

În acest articol vă prezint o altă casă în stil neoromânesc, deosebit de frumoasă şi pe care proprietarii au renovat-o recent (cinste lor!). Au fost adăugate două lucarne semirotunde pe acoperiş pentru a aduce lumina în spaţiul podului ce presupun că a fost transformat într-o mansardă locuibilă. În rest exteriorul casei a respectat fidel imaginea originală, nefiind ucis cu un termosistem nou (polistiren).

Decoraţiunile în stucatură, inclusiv capitelurile coloanelor, urmăresc motivul frunzei de viţă de vie geometrizat; regasim arcul trilobat între coloanele foişorului şi în cadrul motivului decorativ de deasupra ferestrelor, iar copertinele de lemn de deasupra intrărilor şi căriorii de la streaşină sunt inspirate din arhitectura populară. Gardul presupun ca este cel original pentru ca nu pare a fi facut din elemente prefabricate ce se gasesc actualmente în DIY şi în plus are un design pe care nu l-am mai întalnit. Acoperişul a fost refacut cu tablă fălţuită, ceea ce îi dă un aspect nobil. Volumetria casei şi detaliile reflectă cu prisosinţă stilul neoromânesc, cu puternice rădăcini în stilul brâncovenesc.

Încă o dată îmi exprim sentimentele alese faţă de proprietari pentru că au readus la viaţă o astfel de construcţie!

 

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533