În România meseria de arhitect este reglementată foarte strict prin lege, neputând fi realizată decât de cei ce au studiile necesare. Nu se întâmplă acelaşi lucru şi în occident unde poţi fi arhitect fără studii universitare de specialitate. Asta nu însemana că toţi occidentalii care pornesc pe acest drum realizează opere arhitecturale de prestigiu, însă printre cei foarte mulţi de acest fel, există şi exceptii: una dintre execţii o reprezintă arhitectul japonez Tadao Ando care este considerat cel mai mare arhitect în viaţă deşi nu are studii universitare de arhitectură.
Tot despre o excepţie doresc să vă vorbesc în acest articol, o excepţie de la noi din România. Deşi românii nu au voi să practice meseria de arhitect fără studiile necesare, toţi devin arhitecţi în momentul în care se apucă sa-şi facă o casă, sau vecinul, peste care asaltează cu sfaturi. Şi deşi cu toţii ne credem pricepuţi, nu ne iese la toţi, ba chiar la foarte puţini le reuşeşte.
Vă prezint în cele ce urmează o excepţie reuşită, o casă veche, tradiţională, situată la aproximativ 10 km nord de Ploieşti, în Comuna Scorţeni, Satul Bordenii Mari.
Dl Bogdan B. a cumpărat o casă tradiţională în acest sat, în dorinţa de a avea o casă de vacanţă şi s-a apucat să o renoveze. A fost foarte mult de lucru, a investit aproape cât într-o casă nouă, dar rezultatul este unul de excepţie! A fost ajutat de o echipă de constructori din sat, foarte serioşi şi pricepuţi conduşi de dl. Vali, de o echipă formată din tâmplar şi sculptor în lemn (dl. Nicu şi dl. Florin) şi de dl. Mihai Boroiu, artist plastic. Dl. Boroiu locuieşte chiar în acel sat şi s-a ocupat de restaurarea blazonului cu lei din frontonul principal.
În privinţa lucrărilor efectuate, au dat jos tencuiala de pe soclu descoperind piatra de fundaţii originală, au săpat pe interior până la baza soclului, apoi l-au cămăşuit cu plasă de Buzău şi ciment. La fel au făcut şi cu pereţii, pe care i-au cămăşuit şi la interior şi la exterior. Au schimbat toate tălpile de lelmn la pridvor (erau putrede) cu grinzi sănătoase de lemn, uscate şi vechi de 30 de ani. Au refacut parapetul de lemn la pridvor şi florăria de la partea superioară cu modele pe care proprietarul le-a căutat prin împrejurimi, la alte case tradiţionale, apoi meşterii tâmplari le-au reprodus, îmbunătăţindu-le. Pereţii au fost tencuiţi doar cu tinci, fără glet, pentru a se păstra aspectul de tencuială aspră, neluciosă sau perfect plană, aşa cum este modern. Ferestrele şi uşile au fost refăcute de firma Mobimpex folosindu-se lemn stratificat. Casa adăposteşte acum două camere cu un hol între ele, o bucătărie şi o baie.
Vă prezint mai jos o imagine cu casa aşa cum arăta ea în momentul achiziţiei, apoi imagini cu casa după renovare. Mărturisesc că îmi doresc sa-mi fac şi eu o casă ca aceasta!
Adela Pârvu a scris de asemenea un articol foarte frumos despre această casă!
3 comentarii
mi s-a parut foarte interesant continutul site-ului, dar cand ai niste idei bune, cu atat mai important este sa ai grija sa nu calci in strachini. In primul rand, se spune despre occidentalii cei fara de scoala, si apoi, ca exceptie, este dat exemplu un…japonez. Care numai occidental nu este. Apoi, ideea de inceput este ridicola. In ANglai, de exemplu, ajungi arhitect numai dupa vreo 8 ani, incluzand BA, apoi internship, apoi master si abia apoi asocierea la RIBA. Te umfla rasul cand citesti asemenea gogomanii… Pacat…
Buna, in primul rand mi-ar placea sa-ti dai un nume cand spui ceva si nu sa te ascunzi in spatele anonimatului. Apoi vorbeste te rog de date concrete si care sunt sustinute: eu am lucrat 3 ani in Irlanda si acolo erau oameni care lucrau in firma respectiva de arhitectura, pe pozitii de arhitecti, fara a avea studii de arhitectura. Eu nu m-am referit la modalitatea de a obtine diploma de arhitect in occident ci la faptul ca pot profesa ca arhitecti si oameni care nu au studiile respective! Iar Tadao Ando, japonez, face parte si el din dintre acesti oameni si este cel mai renumit, motiv pentru care l-am folosit ca exemplu. Vrei un exemplu din Anglia!
Multumesc in final ca te-ai uitat pe site-ul meu si te mai invit atunci cand cresti si-ti depasesti frustrarile, cautand doar sa critici fara rost. Vin-o cand vrei sa inveti ceva!
Casa este superba!! Chiar daca a cheltuit cat pentru o casa noua, are de ce sa fie mandru! A iesit mult mai bine ca multe case noi care se construiesc acum. Decat o casa noua care nu spune nimic, mai bine una cu prsonalitate si in care te simti ca acasa! Felicitari!! 🙂
Comments are closed.