Deși nu avem cunoștință despre castelele din România așa cum avem mai degrabă despre cele din Franța (de pe valea Loarei de exemplu) sau cele din Italia (Florența sau Veneția), vreau să vă spun că există și la noi câteva exemple minunate, dintre care vreau să vă prezint în acest articol Castelul Cantacuzino din Bușteni.
Vă mărturisesc că nici eu ca student nu am știut/învățat despre el, însă atunci când l-am vizitat, am înțeles de ce: odată cu instaurarea regimului socialist, castelul a fost naționalizat și trecut în administrarea ministerului de interne, de unde a fost retrocedat abea în 2010!
De pe site-ul oficial al castelului aflăm că a fost construit în 1911 după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez, comanditar fiind prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul). Acesta a mai construit alte două castele, unul în București pe Calea Victoriei (Palatul Enescu, în stil baroc) și altul la Florești, Prahova (care actualmente este în ruină, tot în stil baroc).
Pentru castelul din Bușteni, prințul nu doar că ales un arhitect român (la vremea aceea erau mai la modă cei străini), dar a ales și stilul arhitectural românesc. Ca o particularitate, acest castel are pereții exteriori din piatră aparentă, fiind singura clădire de acest fel pe care o cunosc.
Regăsim în plastica arhitecturală și în volumetrie elementele definitorii ale stilului neoromânesc: un corp de clădire mai proeminent ce adăpostea locuința proprietarului, cu un cerdac/balcon la parterul înalt ornat cu coloane, arce trilobate și baluștrii, cu un turn adosat acestui corp ce creează un accent volumetric, și multe elemente decorative (brâu, cornișă, ancadramente de uși și ferestre, vitralii, grilaje de fier forjat și stâlpi de iluminat, etc). La interior regăsim de asememenea o bogăție de elemente decorative (vorbim de cele care s-au mai păstrat): scări cu balustrade din piatră cioplită sau fier forjat, uși din stejar sculptate, tavane din stejar sculptate și pictate, pardoseli ornamentale, picturi murale, cornișe de interior pictate, etc.
Un detaliu care m-a impresionat: ușile din zona parterului au balamalele cu sculpturi pe ele!
Vă invit pe toți, dar mai ales pe cei din apropiere să faceți o vizită cel puțin la acest castel, vizită ce sper să vă încânte la fel de mult pe cât ma bucurat pe mine!