DSC_0756

Ieri, 15.02.2017, am fost până la Câmpulung Muscel şi pe lângă treburile care au fost de rezolvat acolo, mi-am umplut tolba cu fotografii, dintre care vă prezint în acest articol o clădire în stil neoromânesc din Schitu Goleşti, o localitate în apropiere de Câmpulung.

După părerea mea este cea mai impunătoare clădire, cel puţin în stil neoromânesc, de la Piteşti şi până la Câmpulung, fiind cred imposibil să nu o remarce cineva. Momentan este părăsită, apa şi vantul jucându-se în voie prin ea, motiv pentru care starea ei nu este cea mai bună, dar sper ca cineva să o readucă la strălucirea de altădată.

Pridvorul din faţă este cel mai impunător, fiind decorat cu coloane în stil neoromânesc, cu traforuri la balustrade şi medalioane ornamentale la partea superioară, între arcade. Arcadele sunt şi ele un deosebite, inspirate din arhitectura orientală a arcelor cu ciubuc.

Pe laterale clădirea este foarte puţin tratată ornamental, probabil pentru că nu erau expuse privirilor tuturor şi pentru a reduce costurile. După dimensiuni şi aspectul faţadelor, tind să cred că funcţinea clădirii era de şcoală. Poate dintre cititori este cineva care ne poate da mai multe detalii asupra istoricului acestei clădiri.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533