dsc_0682

Clădirea a fost construită între anii 1921-1923 de prinţesele Maria G. Sturza şi Ecaterina S. Cantacuzino (mamă şi fiică) pe fosta proprietate a fostului primar de Roman, Alecu Morţun, pe Str. Costache Morţun Nr. 1, cu scopul de a înfiinţa un liceu de fete. Dorinţa fondatoarelor era ca „această şcoală să contribuie la luminarea şi îndrumarea tinerelor generaţiuni de fete, formând bune românce şi mame de familie, cari pe lângă cunoştinţele didactice cerute de legile ţării, să înveţe şi industria casnică şi menajul indispensabil femeii” (Ziarul de Roman).

Clădirea construită în stil neoromânesc lasă impresia unei fortăreţe datorită volumetriei înalte, simple şi simetrice, şi a elementelor decorative puternice de la ferestre şi cornişă.

Este important să menţionăm că după ani buni în care s-a lucrat la renovarea acestei clădiri, cu momente dificile în care se credea că nu sunt şanse de reabilitare şi va trebui demolată, iată că în toamna aceasta a fost redeschisă şi dată în folosinţă. Am postat şi o fotografie mai veche în care se vede starea jalnică în care era acum câţiva ani. Felicitari tuturo celor care au contribuit la această renovare!

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533