Colegiul Naţional Roman Vodă, Roman

DSC_0636

Colegiul Naţional Roman Vodă a fost înfiinţat în 20 octombrie 1872, dar abea în anul 1897 se primeşte acordul Ministerului pentru construirea unui local propriu. Arhitect al acestui edificiu  este Constantin Băicoianu, acelaşi care a proiectat şi casa Calistrat Hogaş, ce se află actualmente în incinta liceului şi adăposteşte un muzeu.

Trebuie menţionat că din punct de vedere arhitectonic Colegiul este identic cu Colegiul Național Unirea din Focșani și cu Colegiului Național „Ion C. Brătianu” din Pitești.

Stilu arhitectural este un neoclasicism combinat cu puţin neoromânesc (a se vedea coloanele şi straşina de la acoperiş), cu faţade din cărămidă aparentă şi câteva elemente decorative la ferestre. Intrarea principală este mai elaborată pentru a rupe monotonia şi a da prestanţă clădirii.

În prezent această clădire este încadrată ca monument istoric.

 

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533