În acest articol am să vă prezint câteva idei despre cum se poate construi o casă mai ieftin, fără a face compromisuri de siguranţă (să nu cadă casa la cutremur).
Pentru a realiza o casă ieftină fără a face compromisuri de siguranţă, trebuiesc făcute câteva artificii de proiectare ce se reflectă în confort. Trebuie meţionat că un preţ mic are mai multe aspecte: preţul de construcţie, preţul de exploatare (facturi la gaze şi curent), preţul de întreţinere şi taxele ce trebuiesc plătite – ca la maşini, o maşină cu motor mare costă mult la achiziţie, tazele costă mult, consumul de combustibil este mare şi reviziile sunt scumpe. Deci se înţelege că o casă ieftină este în primul rând o casă mică.
Apoi felul în care este proiectată casa mai poate reduce din costurile de construire, repet, fără a face compromisuri structurale:
– O casa organizată pe două niveluri faţă de una pe un singur nivel (cu aceaşi suprafaţă desfăşurată) va costa mai puţin deoarece fundaţiile şi acoperişul scad la jumătate din suprafaţă. Cu toate acestea există şi oameni care preferă o casă organizată doar pe parter.
– O casă cu mansardă în comparaţie cu o casă cu etaj întreg va fi mai ieftină deoarece nu mai avem placă deasupra etajului, iar acoperişul devine şi tavan şi parte din pereţi;
– Planul şi volumetria casei trebuie să fie cât mai simplă, astfel încât să avem cât mai puţini stâlpi. De exemplu Casa Mărţişor are doar nouă stâlpi. Daca la această casă aş face un bovindou, vor trebui să apară doi stălpi în plus la peretele pe care se ataşează bovindoul şi încă doi stălpi ce mărginesc peretele din faţă al bovindoului. Vom obţine o casă ceva mai frumoasă, având o suprafaţă de aprox 2mp în plus, mult mai scumpi decât restul casei!
– Planul şi volumetria simple se reflectă şi în marimea fundaţiilor, mai exact a numarului de grinzi de fundaţie: Casa Mărţişor are doar şase.
– Ridicarea casei faţă de cota terenului este de asemenea importantă. Adâncimea de îngheţ este de 90cm, ceea ce înseamna că o grindă de fundaţie trebuie să ajungă până la această adâncime. Dacă noi ridicăm casa cu trei trepte faţă de nivelul terenului, mai avem încă aproximativ 50cm de grindă de fundaţie deasupra solului, deci un total de 1,4m înălţime a grinzilor de fundaţie, care mai sunt şi armate! Putem să ridicăm casa doar cu o treaptă şi în felul acesta mai scădem dimensiunea fundaţiilor şi implicit costurile. Acest lucru nu se potriveşte în toate cazurile şi cu toate gusturile, dar este de luat în considerare.
– Scara este de asemenea importantă. O scară în două rampe şi podest orizontal este foarte bună şi confortabilă. Totuşi putem face în loc de podest o zona de trepte balansată ca în proiectul Casei Mărţişor (versus Mândra) şi atunci suprafaţa pe care o ocupă scara devine cu 2mp mai mică (deci încă o economie). Precizez că o scară balansată este mai frumoasă şi mai ieftină, dar este inconfortabilă în situaţii de urgenţă cand trebuie să coborâm repede, deoarece lăţimea treptelor pe zona balansată este inegală.
– Geamurile de la mansardă pot fi cu lucarne ca în proiectul Casei Mărţişor, sau pot fi ferestre tip Velux montate direct pe panta acoperişului (situaţie mai ieftină).
-Terasa casei o puteţi aduce la nivelul cotei parterului cu pământul ce îl scoateţi din săpăturile de funaţii, apoi sa o pavaţi cu piatra de râu. Dacă doriţi să o acoperiţi, puteţi face câteva fundaţii locale pentru stâlpi de lemn, pe care să susţineţi o pergolă umbrită de plante căţărătoare, cărora le cresc frunze primăvara şi umbresc terasa, respectiv casa, iar iarna când frunza cade, lasă soarele să treacă şi să încălzească casa!
Sper ca aceste idei să vă folosească atunci când vă decideţi să vă construiţi o casă!
Cu drag,
arh Adrian Păun
4 comentarii
In sfarsit un specialist care explica si pe intelesul altor culturi profesionale! foarte greu gasesti explicatii la termeni specifici construirii unei case, mai ales cand mentii specificatia „ieftin”.
Multumim!
Am doua intrebari: la o suprafata de 8,5 mp x 6,5 mp care ar fi modelul de scara spre mansarda care ar economisi spatiul, dar si investitia? si a doua intrebare: Daca doresc sa construiesc un bonvidou mic pe latimea casei, se schimba structura celor 9 stalpi?
VA multumesc,
in primul rand va multumesc pentru aprecieri!
Scara pe care doriti sa o construiti ar trebui gandita ca un optim intre investitie si functionalitate. Inteleg ca mansarda este un spatiu locuibil si nu un spatiu de depozitare. In acest caz cea mai ieftina scara este cea circulara (ca suprafata ocupata si ca buget investit), dar este foarte incomoda. Cea mai eleganta este cea in doua rampe, cu podest la mijloc, dar este cea mai scumpa. La mijloc ar fi cea cu doua rampe si o zona balansata (ciculara la mijloc unde se intalnesc cele doua rampe), asa cum este la Casa Martisor.
Preturile scarii difera in functie de materialul pe care doriti sa-l folositi: metal, beton armat sau lemn. Cea mai ieftina este de lemn, dar dupa o vreme incepe sa scartie. Cel mai bine va sfatuiti cu constructorul in aceasta privinta.
Referitor la bovindou, daca acest bovindou se aplica la Casa Martisor sau una asemanatoare, va recomand un truc pentru economie, care nu modifica stuctura casei si va ofera rezistenta necesara in acea zona: prin golurile caramizilor porotherm cu care care faceti zidaria peretilor, la marginea de intalnire cu bovindoul, puneti cateva armaturi de metal si in felul acesta ati scapat de stalpi suplimentari. Numarul si dimensiunea armaturilor trebuiesc discutate cu ing de rezistenta.
Adrian
Imi place ca sunteti in pas cu tehnologia.
Multumesc! Casele pe care le construiesc imi doresc sa poata fi construite de orice constructor serios, fara probleme, folosind materialele existente in piata la ora actuala si luand in considerare cerintele legale si trendul ecologic. In plus vreau doar sa le fac si frumoase.
Comments are closed.