„Incantatorul complex arhitectural, declarat in prezent monument istoric, ilustreaza cu succes stilul arhitectural medieval specific secolului al XVII-lea, intalnit in regiunea Prahovei. Format dintr-un zid de incinta ridicat din caramida si piatra de rau, ce imprejmuieste constructiile, de Casa Domneasca, Biserica si Turnul Clopotnita, complexul medieval este in prezent o sectie aMuzeului de Istorie al Orasului Ploiesti, patrimoniul sau cuprinzand o expozitie de istorie si arta feudala ce ilustreaza perioada de dezvoltare a Tarii Romanesti din perioada secolelor XVII – XVIII.
Biserica ce se gaseste aici contribuie si ea a farmecul intregului complex medieval. Inceputa inca de pe vremea domnitorului Matei Basarab, in cursul anului 1650, constructia a fost dusa la bun sfarst abia in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, asa cum este mentionat si in pisania asezata pe zidul ce desparte naosul de pronaosul bisericii. Cu o arhitectura despre care specialistii spun ca ar fi inspirata de cea a Manastirii Dealu din Targoviste, lacasul ilustreaza perfect stilul de constructie al mesterilor munteni si moldoveni. Desi a avut de suferit de-a lungul timpului, fiind deteriorata in urma cutremurelor din anii 1790, respectiv 1802, biserica se afla in prezent intr-o stare buna, alaturi de aceasta gasindu-se aici si celelalte anexe ridicate de ctitorul sau. Se gasesc aici case domnesti incapatoare ce obisnuiau sa fie locuite vara de catre voievozii ce s-au succedat la conducere. In curtea interioara a complexului se patrunde pe sub constructia imensa a clopotnitei inalta de aproximati 27 metri, ce juca in trecut rolul de punct de observatie.
Frumusetea cadrului natural, farmecul arhitectural al constructiilor, dar si autenticitatea colectiilor muzeale adapostite aici, fac din Curtea Domneasca de la Brebu un obiectiv turistic remarcabil al plaiurilor prahovene.” (www.turismland.ro)