dsc_0560

Intr-un oraş aparent mic şi nebăgat în seamă de restul ţării am descoperit o mulţime de clădiri istorice cu valoare de monument, care merită atenţia noastră. Este vorba despre Roman şi vă prezint în acest articol Biserica Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” şi turnul de intrare în incinta ce adăposteşte această biserică.

Biserica datează din anul 1550, de pe vremea domnitorului Petru Rareş care a finanţat construcţia acesteia. Este o biserică de tip moldovenesc, cu abside laterale şi turlă peste zona de intersecţie dintre nava principală şi transept, cu acoperiş de tip ştefaniad (cu şapte cruci), o tipologie foarte iubită şi răspândită în Moldova.

Turnul de intrare este ceva mai nou, de la sfârşitul secolului XIX, realizat într-un amestec de stiluri (clasic şi neoromânesc), dar frumos, coerent şi impunător.

Vă invit să vizitaţi şi această locaţie în drumul dvs. prin Roman, o oază de linişte, cultură şi religie!

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533