Faianţă pe faţade

Unknown

Cu siguranţă cu majoritatea dintre dvs aţi întâlnit un exemplu de faţadă placată cu faianţă la noi în ţară. Poate era un spaţiu comercial sau pur şi simplu o locuinţă, dar dincolo de funcţiune lor, aspectul estetic lasă de dorit. La aşa ceva s-a ajuns datorită inspirării din exemple ce nu se potrivesc la noi, şi în plus s-au folosit şi materiale ieftine şi urâte.

Sursa de inspiraţie pentru aşa ceva se află în Spania unde întâlnim faţade ale clădirilor placate cu faianţă. Trebuie însă să înţelegeţi că acest lucru se datorează faptului că acolo sunt alte temperaturi, mult mai mari, iar umiditatea din aer este cu totul alta. Placajul cu faianţă este folosit în primul rând ca o metodă de protecţie împotriva acestor condiţii climaterice, apoi faianţa respectivă este de cele mai multe ori deosebit de frumoasă. Nu am un exemplu de faţade placate cu faianţă din România, dar vă prezint în imaginile de mai jos un exemplu din Bilbao, Spania:

Personal am fost impresionat de frumuseţea acestei faţade din Bilbao, nu şi de cele întâlnite prin Romania. În concluzie vă recomand să nu împrumutaţi idei din alte părţi ale lumii şi să le aduceţi acasă pur şi simplu.

Se pune întrebarea dacă putem folosi totuşi faianţa pe faţadele din Romania. Personal vă recomand să nu vă îmbrăcaţi suprafeţe mari de faţadă cu faianţă, ci să o folosiţi mult mai restrâns, ca element decorativ sub formă de ancadramente de uşi şi ferestre. În acest sens vă prezint câteva exemple mai jos oferite de d-na Narcisa Stavre de la Revia Expert din Craiova:


Această firmă ne pune la dispoziţie o gamă foarte largă de elemente ceramice pictate manual pe care le puteţi folosi drept ancadramente sau decoraţiuni exterioare şi interioare (îmi plac în mod deosebit contratreptele de scară!).

Tot la această firmă găsim mozaic din ciment hidraulic, mai găsim căzi de baie şi calorifere în stil art-nouveau, fântâni arteziene de curte sau decorative pentru pompe de perete, şi sobe de teracotă artistice (chiar visez la una într-o casă la ţară!):


Pentru mai multe detalii vă invit să accesaţi pagina de internet a firmei Revia Expert sau să luaţi legătura cu d-na Narcisa Stavre.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533