IMG_20150227_124105

De-a lungul cheiului Dâmboviţei, în apropiere de Izvor, am descoperit o casă ce mi-a atras atenţia şi pe care v-o prezint si dvs.

Este situată la intersecţia dintre Spaliului Independenţei şi Strada Grădina cu Cai, pe un colţ ce are un unghi de aproape 45grade. Aceasta este una din particularităţile sale şi o puteţi observa într-una din imagini. Apoi registrul principal de ferestre de pe ambele laturi au un ancadrament de tip polilobat cu cinci alveole, ornat cu frunze şi flori deasupra şi „sprijinit” pe un grup de X-uri. Este un element pe care nu l-am mai întâlnit, banuiesc o influenţă orientala legată de cele cinci alveole, decoraţia de deasupra cu frunze de viţă de vie şi flori este tipic brâncovenească şi îl simbolizează pe Iisus Hristos într-o manieră barocă, iar consolele (X-urile) reprezintă o cruce bizantină şi datorită rigurozităţii geometrice aş spune că sunt clasiciste.

Mai are un element foarte distinctiv şi anume căpriorii ornamentali pe care din păcate camera mea nu i-a putut imortaliza prea bine.

Iată deci cum într-un loc atât de redus întâlnim mai multe elemente decorative de facturi diferite ce se îmbină armonios creând o imagine atât de frumoasă!

PS: sper să să nu vă sperie starea de degradare a casei şi să puteţi observa frumuseţea ei chiar şi aşa.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533