20180830_145900

Trecând prin Bușteni în drum spre Castelul Cantacuzino, am fost atras de frumusețea unei clădiri micuțe și m-am oprit pentru a face câteva fotografii și a afla câteva detalii despre ea. astfel am fost suprins să aflu că este vorba despre o grădiniță cu program normal, care după părerea mea adăpostește trei sau patru clase. Era închisă atunci când am trecut pe acolo fiind încă vacanță, dar sper să tre odată în cursul anului și să intru ăuțin și în interior.

Ceea ce am putut vedea la exterior m-a încântat ca arhitectura, cu toate ridurile lasate de vandalism și degradare. Acestea se pot indeparta mult mai ușor decât la om!

Gradinița atrage prin volumetrie frumoasă, prin elemente decorative frumoase și printr-un joc plăcut de materiale (cărămidă, tencuială, piatră și lemn). Volumetria prezintă un accent de tip turn specific stilului neoromânesc, accent ce domină pridvorul care se cosntitue și el într-un element mai evidențiat, dar care intră întro relație de armonie cu turnul și cu restul clădirii. Pe turn regăsim un șir de goluri dispuse pe verticală ce încep de la bază cu un gol  se continuă la etaj cu două goluri și se termină la foișorul din turn cu trei goluri. Această dispunere nu este întâmplătoare, ci are un simbolism al ei: la parter, un singur ochi de fereastră repezintă omul, la etaj doua ochiuri de fereastră îl simbolizează pe Hristos, Dumnezeu și om, iar cele trei goluri de la foișor simbolizeză Sfânta Treime. Este deci ca o teologie ascendentă, de la om la omul Dumnezeu și în final se ajunge ascensional la Dumnezeu deplin.

Ancadramentele ferestrelor mari de la parter au o frumusețe deosebită: un arc de cerc în ciubuc (moțul acela de la vârf, care este de inspirație orientală), sprijinit pe două coloane românești, ce sunt la rândul lor sprijinite pe un solbanc masiv, puternic. În tâmplăria ferestrelor se regăsește un alt element de inspirație orientală, anume arcul de cerc islamic (discret).

Vă mai  atrag atenția unui detaliu: arcul central de la pridvor este trilobat, în timp ce restul sunt semicirculare!

About admin-QAZ325Q

0742 081 533