Identitatea creştină a stilului neoromânesc II

articol4

Am să vă explic în acest articol un alt simbol creştin prezent în decoraţia neoromânescă: păunul ce mănâncă struguri. Iată mai jos câteva exemple existente în Bucureşti:

Casă zona Arcul de Triumf

Casă zona Arcul de Triumf – stucatură deasupra intrării

Casă zona Arcul de Triumf

Casă zona Piaţa Victoriei – trafor în parapetul balconului

Casă zona Academia Militară

Casă zona Academia Militară – stucatură deasupra coloanelor

Casă zona Eroilor

Casă zona Eroilor – trafor în parapetul logiei

Casă zona Eroilor

Casă zona Eroilor – trafor în parapetul terasei

Interpretarea simbolică: carnea de păun putrezeşte cel mai greu dintre toate cărnurile şi din acest motiv păunul a fost asociat cu nemurirea; strugurele îl reprezintă pe Hristos; un păun care manâncă struguri prezintă în mod simbolic următorul mesaj teologic: ce-l ce se hrăneşte din Hristos devine nemuritor.

V-a plăcut? Spune-ţi şi prietenilor!

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533