Identitatea creştină a stilului neoromânesc, IX

Am să prezint în acest articol un simbol foarte des întâlnit pe clădirile în stil neoromânesc. Este vorba despre o stea cu opt raze sau colţuri, ce se întâlneşte sub formă geometrică sau florală, înscrisă în cerc, pătrat sau o stea, prezentă sub formă de sculptură pe elementele de lemn (stâlpi, grinzi, parapeţi, uşi, mobilier); în stucatură pe pereţi, stâlpi sau balustradele balcoanelor; sub formă metalică în feronerie; la exteriorul cât şi la interior.  Mai jos vă prezint câteva exemple:

Simbolul acestei stele cu opt raze/colţuri este mai complex. În primul rând observăm că este vorba de doua cruci cu braţele egale (o cruce cu braţele egale se numeşte cruce greacă înscrisă) răsucite în ax la 45 de grade una faţă de cealaltă. Este  o reprezentare veche a semnului crucii, din perioada bizantină, când spaţiul dintre braţele unei cruci cu braţele egale a început să fie ornat pentru a-i da mai multă frumuseţe crucii. Deci primul simbol pe care îl descrifăm este acela al Crucii şi implicit a lui Iisus Hristos.

Al doilea simbol ascuns în acest semn mi-a fost explicat de un preot pictor de biserici: braţul vertical superior o reprezintă pe Maica Domnului, iar celelalte şapte braţe reprezintă cele şapte săbii care i-au străpuns inima. Mai jos este o icoană a Maicii Domnului cu cele şapte săbii:

Icoana-Maicii-Domnului-7 săbii

O altă explicaţie a acestui simbol pleacă de la observaţia că spre deosebire de crucea bizantină, o astfel de stea cu opt colţuri nu este o cruce gracă cu patru laturi şi patru podoabe, ci toate cele opt braţe sunt egal exprimate. Acest lucru ne face să vedem două cruci, una în poziţie normală şi una răsucită la 45 de grade. Cu alte cuvinte vedem o cruce a lui Iisus Hristos şi o cruce a Sfântului Apostolului Andrei, apostolul românilor. Din acest motiv am numit acest simbol Semnătura stilului neoromânesc.

Cu drag,

arh Adrian P

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

4 Comments

 • Nicoleta Maghear spune:

  Felicitari d-le Paun!

  Sunt tare bucuroasa ca gandirea arhitecturala se intoarce la traditii. Va spun asta si in calitatea mea de inginer constructor.
  Felicitari!

  Nicoleta Maghear

 • Simion Felecan spune:

  Ma bucur mult de aceasta initiativa a dvs.
  Veti avea un mare succes intr-un viitor nu prea indepartat.
  Eu mi-as dori o casa pentru doua familii, in stil romanesc, pe un spatiu de 600mp.
  Daca aveti vreun model m-as bucura sa mi-l trimiteti prin E-mail
  Putem colabora pentru proiectare si executare
  S.F.

0742 081 533