Marea majoritate dintre dvs. s-au confruntat şi se confruntă cu prezenţa mucegaiului în diverse zone din casă. Ar putea să pară firească prezenţa acestuia în zonele cu umiditate ridicată (băi, bucătării), dar nu se întâmplă todeauna aşa.
Am să vă explic în rândurile următoare fenomenul apariţiei mucegaiului şi modalitatea de combatere a acestuia.
Aerul are proprietatea de a înmagazina o cantitate de apă sub formă de vapori şi în functie de temperatura aerului, cantitatea maximă de vapori pe care o suportă aerul este mai mare sau mai mică. Să ne imaginăm o încăpere în care umiditatea este ridicată, cum ar fi o bucătărie în care se găteşte. Procesul de gătire în sine este generator de aburi ce măresc cantitatea de apă din aer. Se poate ajunge ca aerul să ajungă să fie saturat de vapori de apă şi atunci vaporii în exces vor începe să se depună sub formă de picături mici pe pereţi. Se poate de asemenea ca aerul din cameră să nu fie saturat, dar dacă afară este iarnă (cu temperaturi scăzute), aerul care ajunge în contact cu pereţii care sunt mai reci, îşi va micşora temperatura. Prin acest proces, cantitatea de vapori de apă pe care o putea inmagazina va scade, iar vaporii care vor rămâne în exces se vor depune sub formă de picături de apă pe pereţi.
Este exact acel fenomen datorită căruia atunci când scoatem vara o sticlă de apă rece din frigider, aceasta se abureşte.
A apărut umiditatea iarna pe pereţi, va apare la scurt timp şi mucegaiul!
Ce putem face pentru a ne proteja apariţia mucegaiului:
– pereţi cu o rezistenţă termică mai buna – termoizolarea exterioară a clădirii.
– pereţi care să „respire”. În mod normal aerul circulă prin pereţi permiţând o ventilare a spaţiului interior. Din păcate noile materiale de finisaj nu mai permit circulaţia aerului prin pereţi.
– ventilarea casei. Este suficient să deschideţi geamurile 2 min o dată la 2 ore. Bineînţeles că în bucătărie va trebui o hotă cu tiraj forţat dimensionată corespunzător, iar în baie un ventilator.
Ce putem face dacă avem deja mucegai:
– Pasul 1: urmăriţi în primul rând să îndepărtaţi posibilele cauze. Montaţi hotă la bucătărie sau ventilator la baie dacă nu aveţi; ventilaţi casa în mod regulat.
– Pasul 2: tratarea pereţilor împotriva mucegaiului. În prima etapă se igienizează zonele afectate de mucegai, apoi se aplică un strat de protecţie împotriva formării mucegaiului. Soluţia pe care v-o propun este o combinaţie de produse POLICOLOR: Polisept soluţie (distruge mucegaiul în profunzime), Polisept amorsă antimucegai (inhibă apariţia mucegaiului) şi vopseaua lavabilă de interior CasaBella antimucegai (cel mai nou produs Policolor din această gamă).
Vopseaua lavabilă de interior CasaBella antimucegai este avizată de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii, activitatea sa biocidă fiind evaluată pozitiv de Institutul Cantacuzino.
Noua vopsea CasaBella antimucegai se aplică ușor și rapid, are o putere mare de acoperire, de 13-15 m²/litru/un strat și este foarte rezistentă la murdărire. Este disponibilă în ambalaje de 2,5l, 4l si 8,5l în varianta alb intens, însă poate fi nuanțată cu Policolor sistem de colorare, în culori pastel, calde sau cu CasaBella coloranți.