Muzeul de Etnografie şi artă populară din Câmpulung Muscel

DSC_0923

Vă prezint în acest articol o clădire deosebită din Câmpulung Muscel, anume Muzeul de Etnografie şi Artă Populară ce iniţial a fost o locuinţă particulară cunoscută după numele proprietarului, anume Vila Gică Ştefănescu.

Este cea mai veche locuinşă din Câmpulung, în anul 1928 fiind restaurată de către arhitectul D. I. Berechet şi transformată în Muzeul de Etnografie. Această lucrare de restaurare a fost premiată în acel an de către Uniunea Arhitecţilor din România.

Clădirea în sine este constituită pe tipologia locuinţelor muscelene, anume cu o zonă de depozitare şi anexe la nivelul solului, camerele de locuit fiind situate la etaj.

Elementele arhitecturale nu trădează un stil neoromânesc evident, ci mai degrabă o arhitectura tradiţională înnobilată cu elemente neoclasice şi baroce (casetele de pe balustradă, elementele decorative de pe arcatură, nişele de la unele ferestre). Acest fapt se datorează vechimii clădirii, anterioare stilului neoromânesc. Cu toate acestea interiorul este un excelent exemplu de neoromânesc, fără a crea notă distonantă cu exteriorul (am să prezint imagini de interior în articolul următor).

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533