Într-o scurtă vizită prin Iaşi am „descoperit” în afară de clădirile celebre şi câteva bijuterii arhitecturale mai puţin cunoscute dintre care vă prezint în acest articol Muzeul Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi, situat în chiar incinta acestei mănăstiri.
Cladirea este cunoscuta si sub denumirea de Sala Gotica, care a avut insa, inca de la inceputurile sale, un destin putin obisnuit, de trapeza a manastirii Sfintii Trei Ierarhi (1635-1639), precum si de paraclis (secolul al XIX-lea). Numita gotica nu pentru arhitectura exterioara, ci datorita boltilor interioare in ogiva delimitate de nervuri de piatra, aceasta clădire se mai remarca printr-un balcon exterior cu 12 coloane cilindrice de piatra si un turn roman la intrare.
În încăperile Sălii gotice a funcţionat din 1824 o şcoală elementară, un gimnaziu de patru ani şi o şcoală preparandală (liceu pedagogic), pe unde au trecut şi Mihai Eminescu în calitate de revizor şcolar în comisia de examinare a absolvenţilor anului 1874 – 1874 şi Ion Creangă ca elev în 1864. În 1891 aceste şcoli au încetat a mai funcţiona, fiind dărâmate clădirile din interiorul mănăstirii. Această clădire a fost astfel propusă pentru a fi refăcută din temelii, primul care a lucrat la aceasta fiind Lecomte de Nouÿ în secolul al XIX-lea. A fost avariată în incendiul din 1916-1917 şi lăsată în părăsire până la lucrările de restaurare din 1958-1960. În prezent adăposteşe muzeul mănăstirii, clădirea fiind însă în proces de refacere şi restaurare.
Deşi sunt folosite stiluri şi volumetrii diferite în această clădire, clădirea în întregul ei lasă impresia de armonie şi echilibru.