Mergând din Târgu Neamţ spre Roman prin Humuleşti, drumul trece pe langă satul Târpeşti despre care până de curând nu ştiam că „ascunde” o comoară unică în ţara noastră, anume Muzeul Popa. Este vorba despre un muzeu ce a fost înfiinţat de dl. Popa Neculai (1919-2010), pasionat colecţionar de artă populară şi arheologie, el însuşi fiind un artist popular foarte apreciat şi premiat în ţară şi peste hotare. Muzeul este adăpostit în casele şi curtea ce i-au aparţinut şi este constituit strict din proprie iniţiativă şi cu fonduri proprii, ajutat fiind de către soţia sa.
„Soții Popa fac parte dintr-o generație greu încercată, una care a prins ambele războaie mondiale, dar și una care a trăit pe propria-i piele istoria plină de frâmântări a secolului XX. Sub ochii lor s-au destrămat nu doar țări și s-au retrasat granițe, nu doar că s-au schimbat regimurile politice, dar au văzut cum valorile tradiționale autentice au fost serios amenințate. Au realizat cât de important este să le cunoaștem și să le păstrăm, astfel încât, indiferent de vremuri, să știm care ne este baza, să ne regăsim rădăcinile, căci atunci când ești disperat riști să uiți cine ești și de unde te tragi și, ca atare, să fii mai ușor de manipulat. Muzeul lor se dorește a fi un loc în care să ne regăsim. Și ce poate fi mai frumos decât un muzeu în care afli despre tradiție și istorie prin prima unor meșteri populari, adică prin ochii și sufletul nobil a celor care au trăit istoria.” O poveste mai amănunţită despre acest muzeu şi soţii Popa găsiţi aici.
Satul Târpeşti mi-a facut impresia unui loc de poveste atunci când am intrat în el (parcă acolo se turnase filmul „Amintiri din copilărie”), iar Muzeul Popa face notă comună cu acest ţinut de poveste. Eu personal am fost interesat de casele în stil tradiţional ale muzeului, dar am fost impresionat şi de ceea ce este expus.
Dl. Nicolae Nic. Popa, urmaşul celor ce au infiinţat muzeul, întreţine acest muzeu şi se preocupă în continuare de dezvoltarea lui, având în vedere să lărgească spaţiul expoziţional existent. De asemenea a construit un nou corp de clădire ce adăposteşte câteva camere de cazare în regim B&B, foarte elegant mobilate şi decorate.
Vă prezint mai jos imagini ale muzeului, iar la final imagini cu camerele de cazare, în speranţa că ve-ţi vizita într-o zi acest loc minunat şi poate chiar veţi poposi peste noapte!
Uite aici site-ul npopa.uv.ro (tel 0758 640 653)