Am să vă prezint în acest articol o altă clădire deosebit de frunmoasă din Craiova, anume Muzeul Regional al Olteniei, parte a unei instituţii mai largi numită Muzeului Olteniei, ce se află pe strada Madona Dudu.
Este o clădire în stil neoromânesc despre a cărei istorie nu am reuşit să mă elucidez şi rog pe cititorii mei din Craiova să mă ajute dacă pot.
Elementele decorative sunt oarecum discrete, cu ancadramente la ferestrele parterului şi coloane ce despart ferestre duble la etaj; găsim câteva elemente decorative geometrizate aplicate pe faţade, cel de sub cornişă fiind o stea cu opt raze. Mai avem un brâu de trecere de la soclu la perete şi o cornişă.
Faţada principală este ceva mai elaborată, cu un pridvor ce acoperă intrarea principală în clădire, la etaj avem o cameră cu cinci ferestre despărţite de patru coloane, legate deasupra prin arce ce se închid într-o sugestie de floare de crin, iar deasupra acestora un şir de ocniţe cu discuri ceramice încadrate în ele.
Imaginea generală a clădirii mă duce cu gândul la Culele olteneşti, datorită simplităţii şi masivităţii sale. Îmi pare un exemplu foarte frumos de exprimare a identităţii locale/regionale în cadrul stilului naţional de arhitectură!
Particularitatea care m-a surprins o reprezintă panoul de plăci ceramice de deasupra intrării principale. V-am vorbit într-un articol anterior despre folosirea faianţei pe faţade (vezi aici) şi am ocazia să vă prezint un exemplu bun de acest fel prin intermediul acestui muzeu.
Nota: Dl Nicolae Mihai mi-a indicat site-ul de mai jos unde aflăm despre istoricul acestei clădiri
http://www.muzeulolteniei.ro/index.php?view=content&c=25
Pe scurt, clădirea a fost terminată şi inaugurată în 1906, după planurile arhitectului Fr. Billek, având funcţiunea iniţială de şcoală.
3 comentarii
[…] Adrian Păun, “Muzeul Regional al Olteniei”. http://www.case-frumoase.ro […]
Intr-adevar, nu gasim prea multe date despre aceasta cladire. Oricum, important este ca nu a fost lasata in paragina.
Va asteptam la Craiova.
Bijuterie de arhitectura! Asa ceva nu se va mai face niciodata in Romania.
La cat mai multe restaurari!
Succes!
Comments are closed.