IMG_4775

Am să vă prezint în acest articol o altă clădire deosebit de frunmoasă din Craiova, anume Muzeul Regional al Olteniei, parte a unei instituţii mai largi numită Muzeului Olteniei, ce se află pe strada Madona Dudu.

Este o clădire în stil neoromânesc despre a cărei istorie nu am reuşit să mă elucidez şi rog pe cititorii mei din Craiova să mă ajute dacă pot.

Elementele decorative sunt oarecum discrete, cu ancadramente la ferestrele parterului şi coloane ce despart ferestre duble la etaj; găsim câteva elemente decorative geometrizate aplicate pe faţade, cel de sub cornişă fiind o stea cu opt raze. Mai avem un brâu de trecere de la soclu la perete şi o cornişă.

Faţada principală este ceva mai elaborată, cu un pridvor ce acoperă intrarea principală în clădire, la etaj avem o cameră cu cinci ferestre despărţite de patru coloane, legate deasupra prin arce ce se închid într-o sugestie de floare de crin, iar deasupra acestora un şir de ocniţe cu discuri ceramice încadrate în ele.

Imaginea generală a clădirii mă duce cu gândul la Culele olteneşti, datorită simplităţii şi masivităţii sale. Îmi pare un exemplu foarte frumos de exprimare a identităţii locale/regionale în cadrul stilului naţional de arhitectură!

Particularitatea care m-a surprins o reprezintă panoul de plăci ceramice de deasupra intrării principale. V-am vorbit într-un articol anterior despre folosirea faianţei pe faţade (vezi aici) şi am ocazia să vă prezint un exemplu bun de acest fel prin intermediul acestui muzeu.

Nota: Dl Nicolae Mihai mi-a indicat site-ul de mai jos unde aflăm despre istoricul acestei clădiri

http://www.muzeulolteniei.ro/index.php?view=content&c=25

Pe scurt, clădirea a fost terminată şi inaugurată în 1906, după planurile arhitectului Fr. Billek, având funcţiunea iniţială de şcoală.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

3 Comments

0742 081 533