IMG_9797

Palatul Copiilor din Galaţi este o clădire construită între anii 1896 şi 1897 după proiectul arhitectului Ion Mincu pentru famila Robescu, motiv pentru care mai este cunoscută şi sub numele de Casa Robescu. A fost vândută în 1945 de către Ecaterina Robescu şi de atunci a căpătat diferite funcţiuni.

Din punct de vedere arhitectural este o capodoperă a stilului neoromâneswc, a arhitectului Ion Mincu şi a oraşului Galaţi.

Urmărind imaginile prezentate mai jos, am să vă atrag atenţia asupra câtorva aspecte: decoraţia de deasupra ferestrelor de la etaj este realizată din ceramică smălţuită policromă; la fel şi cele două medalioane din stânga intrării: amploarea şi frumuseţea lor dau impresia de bogaţie/prestanţă pentru proprietarul casei.  Balconul orientat spre stradă are un acoperiş în consolă, nesprijinit pe stâlpi, cu o deschidere de aproximativ 2,5-3m. Aceasta este o performanţă extraordinară pentru acea epocă! Dacă priviti cu atentie acest acoperis, ve-ţi observa ca are o formă bombată ce nu ţine de stilul neoromânesc ci de baroc! Stâlpii balconului de deasupra intrării sunt identici cu cei de la Casa Doina/Bufetul de la Şosea. Per ansamblu această casă exprima importanţa proprietarului şi bunul său gust, iar azi este un monument de arhitectură cu care oraşul Galaţi se mândreşte.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533