Palatul Mogoşoaia 04

Deşi am văzut acest palat într-o multitudine de imagini pe net, atunci când l-am văzut „pe viu” am avut o impresie cu totul diferită, în sensul bun. Palatul a fost construit de domnitorul Constatin Brâncoveanu în anul 1702, în stilul specific brâncovenesc ce combină într-un mod armonios şi original elemente de influenţă orientală cu elemente de influenţă occidentală (mai multe despre stilul brâncovenesc aici ).

Palatul în sine este o clădire mare şi frumoasă, un adevarat palat pentru vremea în care a fost construit şi care cred că era de 3-4 ori mai mare decât orice altă clădire de locuit din Ţara Românească. Dacă mai adăugam şi celelalte clădiri ale ansamblului, felul în care a fost gândit ansamblul (clădirile în relaţie una cu alta, deschiderea lor spre natură, înconjurarea cu un parc, deschiderea către lac) putem realiza că a fost cea mai importantă şi inovatoare construcţie a epocii.

Mai jos sunt cîteva imagini cu palatul:

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533