Casa bunicilor
Acest proiect a fost publicat în revista “Casa de Vacanţă”, în numărul din aprilie 2013.
Casa pe care v-o supun atenţiei în acest număr poate reprezenta o soluţie foarte bună pentru cei care îşi doresc o casa de vacanţă, însă bugetul nu le permite să construiască una nouă. Casa prezentată este o casă ţărănească veche de aproximativ 50 de ani, asupra căreia am realizat câteva intervenţii minime pentru a-i spori confortul şi estetica. Preţul de achiziţie al ei a fost sensibil mai mic faţă de preţul unei case noi, iar intervenţiile propuse pot fi făcute şi ulterior.
Planul original al casei avea formă de L, la care am mai adăugat baia şi bucătăria, plus cerdacul şi am prelungit acoperişul peste aceste spaţii. De asemenea am schimbat stâlpii de ciment din pridvor, care iniţial erau dispuşi fără nici o noimă, creând pe latura lungă şase arcade de şase dimensiuni diferite, unul dintre stâlpi fiind puţin oblic. Astfel de detalii nu trebuie să vă sperie când vă uitaţi la o casă veche, întrucât se pot rezolva ulterior: dacă stâlpii şi arcadele ar fi fost frumoase de la bun început, preţul casei ar fi urcat la cer!
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
Spre deosebire de felul în care suntem obişnuiţi să acceptăm ca bun şi frumos planul unei case de la oraş, aceasta casă are două diferenţe: locuinţa este organizată în jurul unui spaţiu central, camera de zi, în jurul căreia sunt amplasate celelalte funcţiuni. De asemenea există două intrări: una de vreme bună şi pentru oaspeţi, prin pridvor, ce ne conduce foarte repede către camera de zi, iar a doua intrare numită tradiţional intrare de noroi, prin cerdac, ce ne conduce în casă prin intermediul bucătariei.
Din camera de zi se poate ajunge foarte uşor în orice parte a casei, iar bucătăria reprezintă un al doilea nucleu, fiind mai retrasă şi mai intimă. Încălzirea casei se face prin intermediul sobelor cu lemne plasate în fiecare cameră. Pentru cei mai pretenţioşi, una din sobe poate fi înlocuită cu un şemineu cu focar centrală care să producă şi apă caldă pentru uzul curent (despre astfel de şeminee au mai apărut articole în paginile revistei).
Partea estetică a casei a fost înbunătăţită prin intermediul unor gesturi arhitecturale simple: crearea unui ritm regulat al arcadelor la pridvor, crearea unor stalpi mai estetici din ciment, stalpii de lemn ai cerdacului, tâmplăria în două culori, streaşina înfundată albă şi motivul folcloric desenat pe capitelurile stalpilor şi pe friza casei.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Casa este construită din caramidă arsă, lipită cu pământ, nu cu ciment. Pereţii sunt mai groşi şi nu necesită un strat de termoizolaţie. Aceştia sunt lipiţi cu pământ apoi văruiţi. Este un sistem de construcţie foarte ecologic, ce dă acel miros specific de casă de la ţară sau casa bunicilor. Ferestrele sunt duble, un rând la faţa interioară, iar al doilea rând la faţa exterioară a pereţilor. Între cele două rânduri de geam se pot pune florile iarna, rezistând făra probleme. Şarpanta casei este de lemn iar învelitoare este din ţiglă ceramică. Pardoselile sunt din duşumea.
DATE TEHNICE
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ
123mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ
123mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ
65mp
ÎNALŢIME MAXIMĂ CORNIŞĂ
3,30m
ÎNALŢIME MAXIMĂ COAMĂ
5,40m
PANTE ACOPERIŞ
20˚
SE ÎNSCRIE ÎN
13×9,5m
NR. NIVELURI
1
Parter: pridvor, hol, cameră de zi, bucătărie şi loc de luat masa, două dormitoare, baie, cămara, cerdac
2 comentarii
Bună ziua. Cat ar ajunge renovarea unei case pe acest proiect? Și dacă v-as ruga s-ar putea sa va folosesc proiectul în renovarea unei case care este mult asemănătoare acesteia? Mi-ați putea furniza mai multe schițe și de interior? Mulțumesc.
Buna ziua,
renovarea nu stiu cat va costa pentru ca nu stiu in ce stare este casa si nici nu stiu ce doriti sa faceti la ea. Proiectul de renovare se face contra cost.
O zi buna,
Adrian