O casă nouă ar trebui să ne spună ceva, și când spunem că ar trebui să ne spună ceva de obicei ne gândim la mai multe lucruri: ne gândim la prima impresie pe care ne-o crează și care ar trebui să fie una bună sau foarte bună; apoi ne gândim la locul în care este ea amplasată și cum se integrează acelui loc; apoi ar trebui să spună ceva despre proprietari, despre identitatea lor exprimată prin intermediul acelei case, așa cum o haină sau o mașină ar trebui să spună ceva despre cel care o poartă (sau cel puțin așa ne dorim).
Casa pe care v-o prezint s-a născut din dorința unor oameni maturi (în jur de 50 ani) care și-au dorit să aibe o casă de vacanță în viitorul apropiat și o casă a bunicilor în momentul când se vor retrage din activitate și din lumea ”dezlănțuită”. Au avut și un avantaj, terenul moștenit într-o zonă superbă, printre dealuri și păduri, aproape de Slănic Prahova. Această familie și-a dorit să aibe o casă confortabilă în acord cu modul de viețuire modern, cu funcțiuni și spații suficiente care să le acopere nevoile, și care să arate ca una tradițională din zonă. Tradițional și modern într-un singur proiect!
Stilul pe care l-am ales a fost cel tradițional al unor case prahovene din zonă despre care eu am scris în trecut un articol pe site-ul meu www.case-frumoase.ro, caracterizate prin verandă/prispă pe una sau două laturi, cu un accent volumetric al acestei verande pe unde de obicei se face accesul, cu stâlpi, balustrade, grinzi și florărie specifice.
Dimensiunile acestor case sunt reduse, terenul pe care am construit nu ne oferea nici el prea mult spațiu de desfășurare, așa că pentru a acomoda toate camerele solicitate de cleinți, am creat o mansardă în care am ”ascuns” trei dormitoare, lăsând la parter o zonă de zi mai generoasă și un dormitor pentru zilele când vârsta nu mai ne ține să alergăm în sus și în jos pe scări.
Revenind la ideea inițială, am căutat să includ în arhitectura casei o sinteză a celor mai frumoase elemente de arhitectură locale astfel încât să rezulte o casă ce impresionează prin frumusețea ei în mod particular și prin frumusețea arhitecturii zonei în sens mai general, arhitectură ce exprimă și o anume identitate, anume cea de grup, mult mai importantă, mai puternică și mai expresivă decât cea individuală.
Casa are o suprafață desfășurată de 205mp, împărțită pe subsol parțial, parter și mansardă. Fundațiile și subsolul sunt din beton armat, iar parterul și mansarda sunt pe structură de lemn (sistemul caselor americane). Tâmplăria ușilor și a ferestrelor este din lemn stratificat, iar învelitoarea este din țiglă metalică cu acoperire de rocă vulcanică (Gerard).
Casa a costat la gata puțin peste 100 000eu, ceea ce ne dă un preț mediu de constuire de puțin peste 500eu/mp Suprafață Desfășurată. Casă la gata înseamnă cu instalții și finisaje, fără mobilier și decorațiuni.
Sper că acest proiect vă arată încă odată ce moștenire arhitecturală avem și că o putem folosi spre bucuria noastră dată de frumos, și spre binele comunității în sens mai larg.
Vă îndemn să alegeți frumosul, valoarea, identitatea!
arh Adrian Păun
2 comentarii
Sunt,efectiv,Siderata! Toate proiectele Dumneavoastra arata efectiv,Minunat!!! Sper sa am placera si onoarea sa va cer ajutorul pentru realizarea unei asemenea minatii! Cu prispa, neaparat!!!
Sunt absolut minunate realizarile dumneavoastra!