Casuta cu Zorele
Acest proiect de casă în stil tradiţional a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din martie 2015.
DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI
Parter: un hol de acces şi scară, o baie, o bucătărie, un living, un dormitor şi o terasă, o cameră tehnică
Mansardă: cuprinde un hol central, trei dormitoare, o baie şi un spaţiu de depozitare
Fiecare dintre noi ne dorim o casă mare, dar când ne socotim cu atenţie bugetul ne dăm seama că se încadrează mai degrabă o casă mică în posibilităţile noastre. Prin proiectul de casă tradiţională prezentat în acest număr încerc să încadrez într-un buget mai mic o casă ceva mai mare, prin realizarea unei case parter la care am “înghesuit” un spaţiu locuibil în pod pe care în felul acesta îl ridic la rangul de mansardă. “Înghesuirea” devine cu atât mai posibilă cu cât aveţi în vedere acest aspec de la bun început şi recurgeţi la un mic artificiu: ridicaţi peretele perimetral (exterior) al mansardei cu 80cm. Amenajarea mansardei poate fi facută ulterior şi puteţi avea în vedere că pereţii de compartimentare pot fi făcuţi din materiale uşoare.
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
Accesul în casă este evidenţiat printr-un element architectural cu rol estetic şi funcţional. Din holul de intrare avem acces către zona de zi formată din camera de zi şi bucătărie, către dormitor, baie şi scara ce ne conduce la mansardă. Camera de zi şi bucătăria sunt deschise către cerdac ce poate deveni o extindere a zonei de zi atunci când vremea ne permite.
Camera tehnică poate acomoda o centrală, un boiler şi alte instalaţii tehnice necesare unei case ce beneficiază doar de current electric de la reţeaua publică, şi mai poate fi şi un spaţiu de depozitare pentru unelte necesare în grădină.
La mansardă avem trei dormitoare cu o singură baie şi un spaşiu de depozitare (foarte necesar fiecărei case datorită lucrurilor ce se tot adună).
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Structura parterului este realizată din cadre de beton armat şi zidărie, cu grinzi continue de fundaţii. Structura mansardei este din lemn.
Învelitoarea casei poate fi din ţiglă metalică cu acoperire de piatră sau şindrilă bituminoasă tip TEGOLA, dacă aveţi în vedere un buget mai mic. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet laminat în zonele uscate şi cu gresie antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ
140mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ
230 mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ
145 mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ
3,25m
ÎNALŢIME COAMĂ
7,20m
PANTE ACOPERIŞ
35˚
SE ÎNSCRIE ÎN
9x15m
NR. NIVELURI
P+M
8 comentarii
Frumoasa casa. Cam cat ar costa minunatia? Ma intereseaza daca aveti drum prin Suceava sa analizati un teren si sa propuneti un proiect traditional. Cat ar costa aceasta consultanta?
legat de costuri la ce va referiti, la proiect sau la contructia casei? Cu drumul la Suceava este mai greu…
Adrian
Ceva nu ii inregula cu umbrele si soarele. Este important de unde rasare si apune soarele deci trebuie sa fie un pic mai real si in desene.
Cam la cat estimati ca ar ajunge costurile construirii casei + finisajele, la cheie?
Cat costa proiectul casei?
Buna ziua,
In ultimul timp, la nivel global, exista aceasta preocupare majora pentru constructii ecologice. Am vazut ca si in Romania a inceput sa prinda acest curent. Dumneavoastra ce parere aveti de exemplu de casele din paie? Balotii de paie folositi in locul BCA/caramidei sunt foarte interesanti, nu credeti?
Care sunt sansele sa vedem unul/unele din proiectele dumneavoastra, adaptate pentru un astfel de sistem de constructie?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua,
ecologia in domeniul constructiilor se reflecta in mai multe aspecte: are in vedere materialele folosite (sa fie ecologice) are in vedere casa construita sa consume putina energie si sa fie sanatoasa, si mai are in vedere intretinerea si in final demolarea casei (de ex polistirenul cu care se placheaza casele peste niste ani va trebui schimbat si este foarte greu de reciclat).
Casele din paie sau chirpici sunt interesante, dar eu lucrez pentru clienti si daca nu a fost cerere in acest sens, nu am facut. Pe alta parte stiu un caz real al unei case nou facute din chirpici, foarte frumoasa si traditionala si care e mancata de soareci!
Adrian
Cred ca v-am mai zis odata ca, prin proiectele dvs ati facut realitate visele mele!
Acum sincer, am ani de zile de cand incerc sa imi imaginez casa viselor mele si aceasta este pe locul intai!
Felicitarile mele!
Multumesc pentru aprecieri!