Conacul Tudor
Acest proiect de casă în stil tradiţional a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din iunie 2015.
DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI
Parter: un hol şi casa scării, o cameră de zi, o bucătărie şi o terasă, un garaj, o baie şi o cameră tehnică
Etaj: un hol central, trei dormitoare, o baie comună
În acest început de vară am ales să vă prezint un proiect de casă în stil tradiţional românesc ce îmi doresc să vă aducă odihnă şi bucurie în suflete prin liniile simple şi armonioase desprinse parcă dintr-o poveste de vacanţă la bunici.
Este o casă inspirată din stilul tradiţional ca aspect exterior, dar care oferă la interior prin compartimentare, dimensiuni şi funcţiuni, confortul unei locuinţe moderne. Cu toate acestea, putem păstra şi la interior aspectul tradiţional prin finisajele folosite şi prin câteva obiecte de mobilier care să dea “culoare” camerelor. În acest sens, fiecare dintre dvs. trebuie să găsească proporţia adecvată dintre modern şi tradiţional, potrivit cu personalitatea proprie.
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
Aspectul exterior al casei ne conduce în mod intuitive către intrarea principală protejată de o prispă ce se continua pe toată lungimea casei, prispă ce are rolul de umbrire şi implicit răcorire naturală a interiorului pe perioada verii. Iarna soarele este mai jos şi pătrunde fără problem în interiorul casei, contribuind într-o oarecare măsură la încălzirea ei.
Intrarea principală ne deschide către un hol central al casei din care apoi suntem conduşi către funcţiunile principale ale casei. Camera de zi şi bucătăria sunt deschise către terasă ce devine zona principală a casei pe perioada verii. Garajul comunică şi el direct cu interiorul casei, pentru mai mult confort, mai ales pe vreme rea.
Scara ne conduce către o mansardă unde avem trei dormitoare şi o baie comună, fiecare dintre dormitoare având ceva specific, deosebit ca arhitectură, pentru a crea un sentiment plăcut celor ce le vor folosi.
Casa mai dispune şi de un beci partial, sub garaj şi camera tehnică, cu rol de depozitare şi cămară.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Structura este realizată din cadre de beton armat şi zidărie cu goluri, cu grinzi continue de fundaţii. Mansarda şi şarpanta sunt realizate din lemn uscat şi tratat.
Învelitoarea casei poate fi din ţiglă ceramic sau ţiglă metalică cu acoperire de piatră. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu duşumele de lemn în zonele uscate şi cu gresie antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ
142mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ
240 mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ
156 mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ
3,80m
ÎNALŢIME COAMĂ
7,60m
PANTE ACOPERIŞ
25˚
SE ÎNSCRIE ÎN
11,3×13,3m
NR. NIVELURI
P+M
5 comentarii
Buna ziua,
cam cat ar costa proiectul azi in 2022. Multumesc!
Domnule Adrian Paun,
Va rog sa-mi spuneti daca dimensiunile casei pot fi reduse putin si daca se poate face o reconfigurare a camerelor interioare astfel incat sa nu se schimbe forma exterioara. De asemenea, as dori sa stiu daca se poate renunta la garaj si face o camera in locul acestuia.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Buna ziua,
se poate renunta la garaj si se poate face o camera in locul acesteia, cu dimensiunile mai mici ale casei este mai greu pentru alterarea in plan a dimensiunilo atrage dupa sine si alterarea inaltimilor. O casa nu se poate scala pur si simplu pentru ca ajungem la situatii aberante ( de ex o usa in loc sa fie de 210cm inlatime ajunge la 190!).
Buna ziua,
Cam cat ar putea sa coste acest conac? Este superb!
Apreciez ca va costa cam 90 000 euro la gata.
Adrian