SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ 140mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ 140mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ 110mp
ÎNALŢIME MAXIMĂ 5,40m
PANTE ACOPERIŞ 25˚/15˚
SE ÎNSCRIE ÎN 10x14m
NIVELURI 1
DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI
Parter: hol, living, bucatarie & dining, dormitor matrimonial cu dressing, dormitor copii, 2 bai, spaţiu tehnic, terasă
Am întâlnit în multe proiecte rezidenţiale din piaţă o idee pe care doresc să o dezbat cu ajutorul proiectului pe care vi-l propun în acest număr: suprafeţele vitrate foarte mari.
Acestea au început să fie folosite în mod extins începând cu epoca modernă când tehnologia de fabricare a sticlei s-a perfecţionat, putând fi fabricate foi de sticla mari şi la preţuri mult mai mici. S-a născut atunci şi o ideologie a folosirii acestora, în arhitectura rezidenţială fiind promovate vitrajele mari din dorinţa de a realiza o legătură cât mai bună între spaţiile casei şi natură, recreând în acest fel o legatură strânsă între om si natură. Există şi un factor economic al promovării vitrajelor, acestea fiind mai ieftine si necesitând un timp mai mic de realizare în comparaţie cu pereţii de zidărie. Dincolo de aceste avantaje trebuie să înţelegem însă că există şi anumite dezavantaje:
- O parte din razele soarelui ce trec prin sticlă se transformă în căldură, apărâd efectul de seră. Pe timpul verii vor fi necesare costuri mari pentru climatizarea casei.
- Sticla are o rezistenţă termică mai mică decât un perete de zidărie, pe timpul iernii fiind necesare costuri mai mari pentru încălzire.
- Suprafeţele vitrate ce pornesc de la nivelul pardoselii se vor aburi pe timpul iernii pe o înălţime de aproximativ 50cm începând de la podea. Pentru a înlătura acest efect ar trebui montate radiatoare îngropate în pardoseală în dreptul acestora, ceea ce conduce la complicaţii tehnice şi costuri suplimentare.
- Vitrajele mari se pretează pentru case plasate în mijlocul naturii, acolo unde ochii străini nu vă vor “spiona”. În localităţi, pe terenuri mici, cu strada şi vecinii în apropiere, veţi fi expuşi către aceştia, ca nişte peşti într-un acvariu!
În continuare vă voi prezenta proiectul din acest numar pe scurt, după care voi detalia soluţia pe care am aplicat-o în cadrul acestei case, soluţie ce încearcă să împace avantajele şi dezavatajele vitrajelor mari.
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
Casa este împărţită în două zone distincte, de zi şi de noapte, separate de hol. Zona de zi este compusă din living şi bucătărie cu dinning, iar zona de noapte este formată din două dormitoare, unul fiind dotat cu dressing. Există două băi, pentru mai mult confort, un spaţiu tehnic ce adăposteşte centrala termică, o terasă în legătură directă cu livingul şi o cameră de oaspeţi separată, de asemenea pentru mai mult confort.
SUPRAFEŢELE VITRATE MARI
Am ales să folosesc suprafeţe vitrate foarte mari doar pe o latură a livingului ce se deschide spre terasă şi grădină. Terasa are rol de amortizare a efectelor soarelui şi frigului asupra vitrajelor mari ale livingului. Este important ca soarele să nu bată direct pe vitraje în perioada caldă, iar în perioada rece a anului acestea să nu se aburească şi să nu lase căldura să iasă din casă. Terasa este mărginită pe două laturi de ferestre înalte ce au un parapet de 60cm. Pereţii pe care sunt plasate aceste ferestre sunt mai groşi, distanţa de la marginea cornişei şi până la faţa interioară a pereţilor terasei fiind de 150cm. Acest detaliu asigură o umbrire bună pe o perioadă lungă a anului.
În perioada caldă a anului ferestrele terasei vor fi îndepărtate, iar vitrajele livingului pot fi deschise dupa bunul plac. Vom avea un spaţiu de tranziţie între grădină şi casă, anume terasa; de asemenea putem considera livingul şi terasa ca un spaţiu comun atunci când toate vitrajele livingului vor fi deschise, acest spaţiu comunicând în mod direct şi strâns cu grădina/peisajul. Cornişa terasei împreună cu grosimea zidului şi cu florile plasate în partea de jos a ferestrelor terasei vor ajuta la umbrire, fără a împiedica aerul curat să ventileze casa. În felul acesta obţinem o legătură foarte strânsă a casei şi a oamenilor cu natura, evitând efectele calorice ale soarelui şi costurile necesare climatizării.
În perioada rece a anului ferestrele terasei vor fi montate pe poziţie, iar vitrajele livingului vor fi menţinute pe cât posibil închise, separând livingul de terasă. Chiar dacă terasa nu va fi încălzită, ea va avea o temperatură intermediară între living şi exterior, acţionând ca un spaţiu tampon. Datorită acestei temperaturi intermediare cu care vitrajele livingului vor fi in contact, pierderea de căldură prin ele va fi mai mica şi nu se vor mai aburi în partea de jos. De asemenea va trebui încălzit un spaţiu mai mic, cel al livingului, rezultând costuri de întreţinere mai mici.
În concluzie, vă recomand ca atunci când doriţi să vă construiţi o casă, să nu vă lăsaţi furaţi de o idee interesantă, ci să apelaţi la un specialist care să vă îndrume corect, pentru evitarea bătăilor de cap şi a costurilor ulterioare.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Planul casei este foarte simplu, având trei trame egale pe direcţie longitudinală şi patru trame pe direcţie transversală, trei fiind egale, iar cea a holului fiind mai îngustă. Această organizare se reflectă în costurile reduse de construcţie. Structura este din cadre de beton armat şi zidărie portantă, cu grinzi continue de fundaţii. Şarpanta acoperişului este din lemn.
Pereţii sunt termoizolaţi la exterior cu un strat de 10cm de polistiren expandat, apoi sunt acoperiţi cu tencuială decorativă. Temelia casei este îmbracată în plăci subţiri de piatră. Învelitoarea casei este din ţiglă ceramică. Treptele şi terasa sunt placate cu piatră naturală antiderapantă.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet laminat în zonele uscate şi cu gresie antiderapantă în zonele umede.
2 comentarii
chiar nu aveti si o lista de pret?
la rubrica Servicii, in partea de jos gasiti informatii despre preturi