Irina Scarlat
Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din mai 2016.
Parter: un hol de intrare, o cameră de zi, o bucătărie, un dormitor, o terasă/cerdac, o baie, o scară
Mansardă: un hol, o bibliotecă, două dormitoare, o baie
Subsol: un hol, o baie, o cameră tehnică, un beci, o spălătorie/călcătorie/uscătorie
Terenul pe care este aşezată o casă are importanţa sa, fiecare dintre noi căutând un teren cât mai deosebit atunci când ne dorim să construim o casă, astfel încât totul să fie în armonie. Şi chiar dacă toate terenurile sunt speciale, terenul pe care am gândit această casă este unul pentru care a trebuit să merg până la Iaşi pentru al vedea şi vă mărturisesc că a meritat! Este un teren în pantă (pe o lungime de 80m coboară aproximativ 12m), cu accesul în partea superioară, iar în partea de jos cu deschidere la un lac. Dincolo de relieful natural plăcut, proprietara s-a ocupat de-a lungul anilor sa-l planteze cu flori, arbuşti şi pomi, astfel încât vegetaţia şi florile să îmbogăţească relieful. Iar când primăvara se desfăşoară în plenitudinea ei, locul devine un colţ de rai!
Prin proiectul casei am căutat să mă integrez în acest colţişor de rai fără al perturba prea mult, să mă deschid către natură şi să aduc un aport de frumos prin arhitectură. Stilul folosit este o combinaţie de stil traditional şi stil neoromânesc, cu un mic accent baroc la fereastra camerei de zi ce se deschide spre grădină-lac, şi care este înaltă cât un nivel şi jumătate.
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
Intrarea în casă este localizată în partea dinspre deal şi este protejată de un acoperiş ce se prelungeşte apoi de-a lungul casei pe două laturi formând o terasă/pridvor.
Holul de intrare este destul de generos, adăpostind un dressing pentru hainele de toată ziua. Avem apoi o camer de zi şi o bucătărie potrivite ca dimensiuni, un dormitor şi o baie.
La etaj sunt două dormitoare şi o baie, plus o bibliotecă deasupra camerei de zi şi deschisă către aceasta printr-un gol.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Structura subsolului este realizată din beton armat iar compartimentările din zidărie cu goluri, cu grinzi continue de fundaţii. Strctura parterului şi mansardei sunt realizate pe strctură de lemn tip sandwich. Şarpanta este realizată din lemn uscat şi tratat.
Învelitoarea casei poate fi din ţiglă ceramică sau ţiglă metalică cu acoperire de piatră. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ
128.6mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ
211 mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ
128.2 mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ
2,70m
ÎNALŢIME COAMĂ
7,50m
PANTE ACOPERIŞ
30˚
SE ÎNSCRIE ÎN
11.7×12.5m
NR. NIVELURI
S+P+M
Un comentariu
Bună ziua,
Ați putea să-mi spuneți cât ar costa această construcție fără subsol sau căți metri patrati construiti ar avea fara subsol?
P.S. Felicitari pentru munca depusa si proiectele minunate.
Va multumesc!