English Vibe
Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din martie 2019.
DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI
Parter: pridvor, hol, camera de zi, bucătărie, cameră tehnică, baie, dressing, cămară, terasă
Etaj: hol, două dormitoare , baie, dormitory matrimonial cu baie și dressing
Proiectul pe care îl aduc acum în atenția dumneavoastră este diferit față de proiectele cu care v-am obișnuit, anume cele în stil neoromânesc, însă cred că va fi primit la fel de bine ca și celelalte. Este vorba de o casă în stil Tudor construită pe un teren relativ mic și cu anumite constrângeri legate de amplasare, anume faptul că avem pe două laturi calcane (ziduri oarbe) ale vecinilor. În acest caz calcanele sunt avantajoase deoarece ne obligă să ne alipim de ele, în felul acesta obținând o suprafață construită mai mare a casei. Dezavantajul ar fi că nu avem ferestre pe acele laturi, însă dispunerea funcțiunilor a fost făcută în așa fel încât să diminuez la maxim acest neajuns.
O altă dificultate a fost aceea de găsire a unei forme potrivite a acoperișului, o formă potrivită cu stilul arhitectural și poziția specială a casei.
Stilul arhitectural al acestei case, anume stilul Tudor este originar din Anglia secolului XVI, fiind ulterior actualizat în secolul XIX când in Europa a avut loc o mișcare de exprimare a identității naționale manifestată și prin actualizarea unor stiluri arhitecturale mai vechi / istorice. Este caracterizat printr-o textură a fațadelor realizată din materiale naturale (piatră, cărămidă, lemn), printr-un acoperiș cu pantă mare, coșuri de fum evidențiate ca volum și arhitectură, însă aș evidenția cel mai mult arcul în stil Tudor pe care l-am folosit și eu la ușa principală de intrare.
În București există câteva clădiri în stil Tudor între care cea mai cunoscută cred că este Muzeul de Artă Medievală Ing. D. Minovici.
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
La Parter avem pridvor urmat de un hol de intrare, o camera de zi destul de generoasă, o bucătărie, o baie, o camera tehnică, și o terasă cu acces din camera de zi și din bucătărie.
La etaj avem un hol din care avem acces către cele trei dormitoare și către baie. Unul din dormitoare este mai special, având o baie dedicată și un dressing.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Funațiile casei sunt de tip grinzi liniare de beton armat. Structura parterului și etajului sunt realizate din cadre de beton armat. Structura acoperișului este realizată din lemn uscat și tratat.
Învelitoarea casei este din ţiglă ceramică. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ
110mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ
220mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ
154mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ
6.10m
ÎNALŢIME COAMĂ
9.50m
PANTE ACOPERIŞ
30˚
SE ÎNSCRIE ÎN
13x9m
NIVELURI
P+1E