Ioana Adriana
Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din iunie 2019.
DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI
Parter: pridvor, antreu, camera de zi, bucătărie, birou, terasă acoperită, baie, grup sanitar, cameră tehnică, scară
Etaj: hol, două dormitoare, baie, dressing, loggie.
Ați observat că marea majoritate a caselor pe care le proiectez și le supun atenției dvs. sunt în stil neoromânesc sau tradițional românesc.
Care este povestea cu aceste stiluri și de ce să optăm pentru ele? Despre stilul tradițional este mai simplu de povestit: a fost elaborat de-a lungul secolelor de către meșteri populari cu har și apreciat de comunitate, impunându-se astfel în lumea satului. Stilul neoromânesc este ceva mai complicat. Să spunem că este stilul boieresc/orășenesc. Totul a început cu domnitorul Constantin Brâncoveanu care datorită inteligenței și culturii excepționale pe care le poseda, combinate cu bunul gust și dragostea de frumos a elaborat un stil arhitectural ce-i poartă numele, stilul brâncovenesc. Aproximativ 200 de ani mai târziu, arhitecții români în frunte cu Ion Mincu și-au propus să elaboreze un stil arhitectural național, românesc (o mișcare întâlnită în mai toate țările europene). Au realizat acest lucru prin combinarea stilului tradițional cu stilul brâncovenesc, plus câteva alte elemente de mai mică importanță.
După cum ați observat, aceste stiluri arhitecturale se bazează pe bunul gust și dragostea de frumos, combinate cu har, inteligență și cultură. Deci nu este o întâmplare faptul că lucrările acestor oameni ne plac și în ziua de azi, după zeci și chiar sute de ani de la realizarea lor.
În România postrevoluționară s-a construit imens, haotic și urât, neglijându-se moștenirea cea bună și mergând pe o direcție nouă, a modernismului și postmodernismului, pentru că așa este trendul internațional și vrem și noi să fim în rând cu lumea bună!
Ceea ce eu vă propun este să ne orientăm din nou către moștenirea cea bună pentru că în primul rând suntem români și în a doilea pentru a reuși să lăsăm moștenire urmașilor noștri o țară mai frumoasă!
Acum câteva cuvinte despre casa pe care o prezint în acest articol: este o casă în stil neoromânesc, cu parter și un etaj, potrivită ca dimensiune pentru o familie. Are un birou la parter și două dormitoare la etaj, în afară de funcțiunile uzuale și necesare. La etaj mai avem o logie pe care am ales să o fac din două motive: pentru a putea închide frumos volumetria casei și pentru a putea fi transformată ulterior într-un al treilea dormitor, daca apare această necesitate.
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
Intrarea în casă este precedată de un pridvor după care urmează un antreu cu rol functional. Urmează camera de zi destul de generoasă, bucătăria lipită de camera de zi și o terasă acoperită spre stânga casei.
Din holul parterului ajungem de asemenea la birou, camera tehnica si baie.
Casa scării ne conduce către etaj unde avem două dormitoare dintre care unul dotat cu un dressing, o baie comună și o logie comună.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Funațiile casei sunt de tip grinzi liniare de beton armat. Structura parterului și a etajului sunt realizate din cadre de beton armat. Structura acoperișului este realizată din lemn uscat și tratat.
Învelitoarea casei este din ţiglă ceramică/metalică cu acoperire de rocă vulcanică. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ
160mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ
250mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ
150mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ
6.40m
ÎNALŢIME COAMĂ
9.40m
PANTE ACOPERIŞ
30˚
SE ÎNSCRIE ÎN
12x16m
NIVELURI
P+1E